Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förundersökning inleds mot Tomas Eneroth

Infrastrukturministern om utredningen: "Inte min avsikt"
Tomas Eneroth, S.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

En förundersökning om sexuellt ofredande har inletts mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Fallet rör anklagelser om att ministern ska ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan.

Under utredningen fortsätter han sitt arbete som infrastrukturminister.

– Han är tydlig med att det var oavsiktligt. Och jag ser ingen anledning till att inte tro på det, säger statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens.

– Det har inte varit min avsikt att utsätta någon eller denna kvinna för obehag, säger Tomas Eneroth själv om misstankarna i Sveriges Radio.

Det var på ett hotellrum under en avslutningsfest på Socialdemokraternas kongress i Göteborg som Tomas Eneroth enligt anklagelserna tog en kollega på rumpan, något Aftonbladet rapporterade om först. 

Eneroth själv menar att det var en kram.

Chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren har nu inlett en förundersökning om sexuellt ofredande, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Nu uttalar sig statsminister Magdalena Andersson för första gången om det.

– Jag tycker att det är bra att frågan utreds. Jag är också väldigt stolt över att vara ordförande i ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser till att det utreds, säger hon under en pressträff.

Magdalena Andersson uppger vidare att Tomas Eneroth varit tydlig med att det som hände var oavsiktligt, och att hon tror på det.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt i det här fallet. Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt.

Hon uppgav vidare att han har kvar sitt arbete som infrastrukturminister i den nya regeringen.

Tomas Eneroth: ”Bad om ursäkt”

Eneroth har skrivit så här i ett sms till Aftonbadet om sin syn på saken:

”När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt”.

”Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt och var samtidigt tydlig med att det är viktigt att man tar upp och diskuterar händelser som upplevs som obekväma eller otillbörliga. Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne.”

Förra veckan rapporterades att Eneroth polisanmälts, och att ärendet utreddes av särskilda åklagarkammaren. 

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup nu i pressmeddelandet.

Tomas Eneroth kommenterar förundersökningen efter tisdagens presskonferens med Magdalena Andersson.

– För mig har det varit en jobbig period. Nu tycker jag det är bra att man tittar på det och man kan få ett avslut, säger han i Sveriges radio.

Magdalena Andersson (S): ”Ingen tvekan om vad som hänt”

Andersson kommenterar utredningen kring Tomas Eneroth

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.