Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förundersökning inledd efter SD-avslöjandet

Under fredagen meddelade polisen att de inlett en förundersökning med anledning av Expressens filmavslöjanden av Sverigedemokraterna.

Den polisman som är med i ett av klippen säger nu till Expressen.se att han inte ansåg att de tre SD-politikerna verkade berusade, vilket de själva framhållit.

– Och hade vi vetat att de beväpnat sig med järnrör så hade vi agerat direkt, säger Niklas Janlén.

Niklas Janlén är polismannen som pratar med Erik Almqvist i ett av filmklippen som Expressen publicerat. I filmen ses han omhänderta den berusade man som tidigare under natten varit i konflikt med SD-politikerna. Janlén blir då tilltalad av Erik Almqvist medan Kent Ekeroth filmar.

– I efterhand har jag förstått att det är Erik Almqvist. Jag kommer inte ihåg exakt men han säger att killen har bråkat med dem eller hotat dem. Jag uppfattade det inte som att de var rädda, säger Niklas Janlén till Expressen.se.

"Hamnat i annat läge"

Minns du männen som berusade när de kom fram till dig?

– Nej, inte på så sätt att de utmärkte sig bland övriga som är ute på natten på stan. Jag minns dem inte som så.

Hur ser du på att de strax innan hade förberett sig med metallrör inför en konfrontation?

– Hade vi haft sådana uppgifter så hade det hela hamnat i ett helt annat läge. Om man beväpnar sig med järnrör så handlar det om förberedelse till grov misshandel. Hade vi vetat om det så hade vi varit tvungna att ingripa mot det brottet. Det är vi skyldiga att agera på.

Flera polisanmälningar

Vad tycker du om att de går i väg skrattandes och säger att det alltid fungerar att vara ögontjänare?

– Alla är väl mer eller mindre ögontjänare mot polisen, men så här i efterhand kan man ju konstatera att det uttalandet inte har gynnat dem direkt. På så sätt är det skönt att det kom fram, säger Niklas Janlén.

I efterhand har filmklippen från SD-politikernas bråk polisanmälts av flera personer. Stockholmspolisen har även upprättat en anmälan på eget initiativ och inlett en förundersökning.

Anmälningarna handlar i första hand om hets mot folkgrupp och förberedelse till misshandel.

Ingen person har ännu delgivits misstanke om brott.

Enligt Lars Byström, presstalesman på Citypolisen i Stockholm, kommer polisen att börja arbeta med ärendet på måndag.

– I alla sådana här lägen samlar vi in info. Ingen kommer at arbeta med det här under helgen. Vi tar upp arbetet med det här ärendet på måndag, säger Lars Byström.

Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten, bekräftar att ärendet nu ska hanteras av riksenheten för polismål.

– Det har kommit in ett antal anmälningar, bland annat till city åklagarkammare i Stockholm. De har skickat dem till polismålsenheten.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.