Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Backar efter miss – ingen utredning mot Winberg

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Turerna kring Sverigedemokraternas EU-parlamentariker fortsätter.

På torsdagen meddelade åklagarmyndigheten att man väckt förundersökning mot Kristina Winberg för förtal – men nu backar man i ett pressmeddelande:

”I nuläget finns ingen förundersökning om förtal av EU-parlamentariker.”

På onsdagskvällen meddelade Peter Lundgren, SD:s förstanamn i det kommande EU-valet, att han polisanmält partikollegan Kristina Winberg för förtal.

– Hon utnyttjar den här situationen och hänger ut mig i varenda intervju mer eller mindre och även kvinnan i fråga, som inte vill det. Det tycker jag inte känns okej, sa Lundgren då.

På torsdagsmorgonen sa Anders Jakobsson, kammarchef för särskilda åklagarkammaren, till Expressen att man inte hade hunnit hantera anmälan.

– Vi har konferens i dag. I den bästa av världar hinner vi ta tag i detta i morgon, sa han då.

Men bara minuter senare sände åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande där det stod att en förundersökning om förtal hade inletts.

Timmar senare drogs den uppgiften tillbaka i en ny kommuniké.

I den står:

”I nuläget finns ingen förundersökning om förtal av EU-parlamentariker. Ingen anmälan har heller ännu inkommit till Särskilda åklagarkammaren.”

”Åklagarmyndigheten beklagar den felaktiga informationen som tidigare publicerats pga av ett missförstånd.”

Turbulens i partiet

De senaste dagarnas turbulens inom SD inleddes i söndags när partiet skickade ut ett pressmeddelande om att sittande EU-parlamentarikern Kristina Winberg stryks från partiets kandidatlista eftersom hon bland annat ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”.

Sedan dess har Peter Lundgren beskyllts för att ha ofredat en kvinnlig partikamrat sexuellt. Händelsen har polisanmälts av en privatperson och utreds nu av åklagare på särskilda åklagarkammaren.

Expressen söker Kristina Winberg och Peter Lundgren. 

Detta har hänt

Under söndagskvällen skickade SD ut ett pressmeddelande i vilket man skrev att Kristina Winberg, som sitter i EU-parlamentet och kandiderar i EU-valet, sparkas.

Partiet påstod att det nyligen framkommit bevis att Winberg inte längre har någon lojalitet i förhållande till Sverigedemokraterna.

Vidare konstaterades att Winberg ska ha uttryckt sig ”hotfullt” och ”agerat i det dolda”.

Hon skulle också vägrat samarbeta med partiet under valrörelsen, och dessutom ha ”konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av medierna”.

I måndags kunde Expressen berätta att Winberg berättade för partiledningen att hon bandat ett samtal, där en kvinnlig partikamrat vittnade om ett misstänkt sexövergrepp.

I lördags konfronterade Expressen SD:s toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, med uppgifter om ett ovälkommet närmande från hans sida mot en kvinnlig partikamrat. Det ska ha skett på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året.

Först nekade Lundgren, men medgav senare:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där. Vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

– Jag vet att jag la handen på hennes bröst, men inte med avsikt att det skulle hända någonting.

I ett bandat samtal framgår att Kristina Winberg var på plats på hotellrummet.

– Jag mår så jävla dåligt för att jag inte gick emellan, säger Winberg under samtalet.

På onsdagen stod det klart att åklagare utreder Peter Lundgren efter att en privatperson upprättat en polisanmälan om sexuellt ofredande.

Lundgren meddelade samma dag att han anmält Kristina Winberg för förtal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!