Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fortsatta protester i Ukrainas huvudstad

Enligt uppgifter ska specialstyrkor ha omringat tv-huset i Kiev där stora protester fortfarande pågår. Foto: TT

Misstanken om att Ukraina och Ryssland gjort upp om en tullunion gödde lördagens protester i Kiev. Demonstranterna var ute sjunde dagen i rad och på söndagen väntas upp mot 300 000 samlas.

Ilskan bland oppositionen över att president Viktor Janukovytj för en vecka sedan vände EU ryggen har fått ytterligare bränsle, då presidentkansliet meddelade att Janukovytj i fredags träffat den ryska presidenten Vladimir Putin för att diskutera ett strategiskt partnerskap mellan de två länderna.

Trotsade ovädret

Regeringarna i Kiev och Moskva dementerade att Janukovytj och Putin diskuterade en tullunion. Men det hindrade inte tusentals demonstranter att trotsa intensivt snöande och hårda vindar i sin kamp för att Ukraina i stället ska vända sig till väst och EU. Protesten på Självständighetstorget gick lugnt till.

Sjöngoch spelade

Ett par hundra demonstranter stod utanför Janukovytjs kontor i Kiev, dit de fraktat ett blåmålat piano med de gula EU-stjärnorna på. Man sjöng och spelade för kravallpoliserna framför byggnaden.

Tv-huset omringades av poliser

Ett hundratal polismän omringade tv-huset i Kiev, rapporterade lokala medier på nätet. Tre bussar med kravallpoliser blockerade byggnaden som förutom statstelevisionen även inrymmer Ukrainas radio, enligt kyivpost.com. Enligt ett uttalande från inrikesdepartementet skyddade poliserna tv-huset mot demonstranter, som sades ha hotat att stoppa sändningarna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!