Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratusentals i nya protester i Hongkong

De massiva protesterna fortsätter i Hongkong.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals demonstranter vill att det pausade lagförslaget dras in helt.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Carrie Lam, ledare i Hongkong, sa på lördagen att man har lyssnat på folket och därför pausat lagförslaget.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Hongkongborna vill inte riskera att bli utlämnade till Fastlandskina, vars rättssystem de inte har stort förtroende för.Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det kritiserade lagförslaget stoppades – men på söndagen tog sig hundratusentals demonstranter ut på gatorna i Hongkong igen. 

Statens ledare Carrie Lam har bett om ursäkt och lovat att ”ärligt och ödmjukt acceptera all kritik”. 

I ett uttalande säger protestorganisationen Demosistop att uppmärksammade aktivisten Joshua Wong ska släppas ur fängelse, enligt Daily Mail. 

För en vecka sen var de över en miljon, personerna som tog sig ut på gatorna i Hongkong för att protestera mot lagförslaget:

Att brottsmisstänkta ska kunna lämnas ut till Kina för rättegång.

Och protesterna fortsätter.

På lördagen meddelade Hongkongs ledare Carrie Lam att lagstiftarna lyssnat till folket och därför skulle skjuta upp det kontroversiella och kritiserade lagförslaget på obestämd tid. Men det är inte tillräckligt, enligt motståndarna – de vill att det skrotas helt.

Demonstranterna: Två miljoner på gatorna

Trots det tog sig under söndagen, enligt protestorganisationen, nästan två miljoner människor ut på gatorna för att på nytt protestera. Polisen uppskattar dock antalet demonstranter till 338 000 personer. 

Samma dag bad Lam om ursäkt till Hongkongs befolkning för att regeringens ”undermåliga arbete” lett till ”besvikelser och sorg bland människor”.

– Chefsministern ber om ursäkt till Hongkongs folk för detta och lovar att anamma en ytterst ärlig och ödmjuk attityd till att acceptera kritik och göra förbättringar för att tjäna allmänheten, sa en talesperson i ett uttalande till South China Morning Post.

Samtidigt har partiet protest-organisationen Demosisto i ett uttalande skrivit att aktivisten Joshua Wong, som ansiktet utåt för ”paraplyrörelsen” och demonstrationerna 2014, ska släppas ut ur fängelse på i dag, måndag, rapporterar Daily Mail. 

Han dömdes i augusti 2017 för inblandning i ockupationen av Civic Square i Hongkong. I januari året därpå dömdes han på nytt efter att ha trotsat domstolens order om demonstrationsplats i samband med protesterna i Mong Kong.  

Tusentals svartklädda i Hongkong

När Hongkongborna på nytt gav sig ut på gatorna på söndagen hade massprotestens organisatörer uppmanat dem att bära svart. Tusentals personer samlades i vad South China Morning Post beskriver som ”ett svart hav”, för att sen marschera mot regeringshögkvarteret.

På filmer hörs hur de skriker ”dra tillbaka” om lagförslaget.

Det är främst unga och studenter som har demonstrerat. Även mammor gick ut i en gemensam aktion en dag, för att uttrycka sin oro över att den yngre generationen kan tänkas vilja flytta från Hongkong om styret lyssnar för mycket på Peking.

En död i protesterna

Under protesterna på lördagskvällen dog en person, när han föll från taket på shoppingcentret Pacific Place. Tusentals personer har hedrat hans minne genom att placera blommor utanför shoppinggallerian.

Den demonstrant som har dött hedras.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Personen ska ha dött i samband med att han skulle sätta upp en protestbanner.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Kritiker tror att en ny lag kan hota det ”ett land – två system”-system som Hongkong och Kina har i dag, och att det i sin tur kan äventyra den ställning Hongkong har som ett globalt finansnav.

Det ligger bakom protesterna.