Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatta oroligheter i Tallinn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Våldsamheterna fortsatte under natten mot lördag.
Foto: AP

Över 70 personer skadades och 600 greps när kravallerna i Estland fortsatte för andra natten i rad. 

Stora grupper av estniska och ryska ungdomar följde efter varandra på gatorna och skrek "Ryssland, Ryssland" eller "Estland, Estland". 

Oroligheter rapporterades också för första gången utanför Tallinn, i staden Johvi, drygt 16 mil nordöst om den estniska huvudstaden.

 - Flera hundra människor är på fötterna i staden, krossar fönster på byggnader och bilar, uppgav polisen i ett pressmeddelande.

 Det fanns inga uppgifter om någon skadats eller gripits i Johvi.

Ryska och estniska ungdomar

 Myndigheterna flyttade bronsmonumentet tidigt i fredags morse med motiveringen att den stör den allmänna ordningen då den drar till sig estniska och ryska nationalister.

 I Ryssland väckte flytten av det sovjetiska krigsmonumentet vrede och framkallade fördömanden och hot om avbrutna diplomatiska förbindelser.

 I Estlands huvudstad samlades på fredagskvällen stora grupper av estniska och ryska ungdomar som följde efter varandra på gatorna och skrek "Ryssland, Ryssland" eller "Estland, Estland".

Vattenkanoner och gummibatonger

 Medan en del människor viftade med ryska flaggor kastade andra demonstranter flaskor och sten i flera timmar innan de skingrades när polisen avancerade mot folkmassan och började gripa människor.

 Kravallutrustad polis med vattenkanoner, gummibatonger och ljudbangar skingrade vandaliserande grupper som slog sönder fönster på konstakademin i centrala Tallinn och plundrar spritbutiker i närheten.

 Polisen försökte hålla isär de aggressiva ungdomsgrupperna och drev dem ut från centrala delen av staden. 74 personer skadades, uppgav polisen. AFP rapporterar att fler än 600 människor gripits. Estländska regeringens hemsida har blockerats av "attacker från utländska servrar", hette det.

 På lördagsmorgonen rådde dock lugn i Tallinn.

 Förflyttningen av den två meter höga statyn från andra världskriget har utlöst de värsta oroligheterna i Estland på senare år. Framför allt rysktalande ungdomar har vandaliserat och plundrat.

Splittrar samhället

 Bronssoldaten i Tallinn sattes upp 1947 till minne av stupade Röda armé-soldater, som hade varit med och drivit ut Hitlers nazitrupper ur staden tre år tidigare. På sovjettiden firades "befrielsen" högtidligt invid bronssoldaten varje år den 9 maj.

 För ester är det stötande, eftersom slutet på naziockupationen blev början till sovjetockupationen. Statyn uppfattas av många ester som förtryckets och inte befrielsens symbol.

 Efter bråk den 9 maj förra året mellan estniska skinnskallar och ryska aktivister förklarade premiärminister Andrus Ansip att monumentet måste flyttas, eftersom det splittrar samhället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.