Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fortsatt succé för Löfven i opinionen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det går fortsatt bra för Stefan Löfven och Socialdemokraterna visa nya siffror.
Foto: Nils Petter Nilsson

Två nya opinionsmätningar visar på samma trend. Det pekar spikrakt uppåt för S-ledaren Stefan Löfven.

Vore det val i år skulle Socialdemokraterna vara största parti.

- Det är en historiskt unik uppgång, säger Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap, till Expressen.se.

Den forne Metallbasen Stefan Löfven tycks ha gjort allting rätt sedan han tog över ledarskapet den 27 januari i år. Väljaropinionen har pekat starkt uppåt för Socialdemokraterna och de två senaste mätningarna från Metro/Yougov och Aftonbladet/United Minds, är inget undantag.

Hade det varit val i dag skulle S vara största parti och de rödgröna skulle få bilda regering. Enligt Yougovs mätning  är ställningen mellan blocken 50,3 till de rödgröna och 43,6 procent till alliansen. United Minds undersökning visar på ett övertag för de rödgröna med 50,5 mot 40,8 procent. Socialdemokraterna får 34,4 procent respektive 35,6 procent i undersökningarna.

- Båda mätningarna är nätpaneler som inte är gjorda med ett representativt urval, så man måste alltid ta den typen av mätningar lite försiktigt. Men de pekar i samma riktning som andra har gjort och förstärker bilden av en entydig trend där Socialdemokraterna växer - främst på alliansregeringens bekostnad, säger Ulf Bjereld.

"Historiskt unik"

Han går så långt att han kallar vändningen för "historiskt unik". De två senaste månaderna har Socialdemokraternas väljarstöd ökat med nära tio procentenheter.

- En så stor uppgång för ett enskilt parti tror jag inte har skett i de svenska opinionsmätningarnas historia. Det skulle möjligen vara efter Palmemordet, men jag tror inte den uppgången var lika stark som nu.

Att Stefan Löfven valt att ligga lågt med politiska utspel har varit rätt taktik, tror Ulf Bjereld. Det har gjort att fokus har förflyttats från person till politik.

– Det nya ledarskapet har lyckats skapa arbetsro i partiet och då hamnar fokus i stället på politiken. Sedan uppfattas regeringen av många som visionslös och det kostar på att regera. Det är väldigt ovanligt att en regering i Europa sitter längre än två mandatperioder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.