Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fortsatt soligt i helgen – snart ett nytt rekord

Mars månad är på väg att blir rekordsolig.
Foto: GRØTT, VEGARD WIVESTAD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Mars månad är på väg att blir rekordsolig.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Solen har strålat ovanligt många timmar i mars i år. 

Det ska den fortsätta att göra i helgen.

Med två veckor kvar till april visar SMHI:s solskensmätare att flera orter går mot ett nytt solrekord för månaden, vilket SVT var först att rapportera om.

– En vecka till av sol så kan det absolut bli nytt rekord, säger SMHI:s meteorolog, Emma Härenstam.

Gotland och Stockholm har hittills haft flest soltimmar, 167 respektive 156. Det nuvarande solrekordet i mars för Gotland och Stockholm ligger på 213 respektive 256 soltimmar och uppmättes 2012 samt 2013.

Solskenet över bland annat Småland, Stockholm och Gotland beror på en ”omegablockering”.

– Det gör att vi inte berörs av de lågtrycken som kommer in utan vi får fortsatt lugnt och soligt väder. Det är det som har hänt här nu under mars månad, säger hon.

Soligt i helgen

Fenomenet innebär att ett högtryck parkerar sig över en plats och att lågtryck då tar en nordligare bana. Det har inneburit att Norrland drabbats av sämre väder.

Enligt SMHI:s prognos fortsätter det soliga vädret i stora delar av landet under helgen. I Stockholm väntas temperaturer på upp till 13 grader.

Tarfala i Kebnekaisemassivet går mot ett annat rekord – i minst soltimmar under månaden mars. Hittills har man haft 49 soltimmar. Det nuvarande rekordet ligger på ett minimum av 78 soltimmar, vilket uppmättes år 2012.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.