Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt oroligt i Myanmar: ”Sluta döda demonstranter”

Demonstrant: ”Allt vi vill ha är demokrati – men de skjuter”
Totalt ska över 50 demonstranter dött sedan militärkuppen inleddes i landet.
Foto: LYNN BO BO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Mandalay, Myanmar.
Foto: STR / AP TT NYHETSBYRÅN
Myanmars ledare Aung San Suu fängslades i militärkuppen.
Foto: NYEIN CHAN NAING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oroligheterna fortsätter i Myanmar.

I januari tog militären makten i landet i en statskupp – och ledaren Aung San Suu Kyi fängslades.

FN:s sändebud i Myanmar har uppmanat FN:s säkerhetsråd att vidta åtgärder mot militären som fortsätter att beskjuta demonstranterna. 

Men under lördagen avfyrade militären tårgas och chockgranater mot demonstranterna – endast timmar efter FN-sändebudets uppmaning, skriver Reuters

Demonstrationer i Myanmar har avlöst varandra sedan Aung San Suu Kyi, ledare i landet, fängslades av militären den 1 februari. Hon sitter fortfarande i husarrest.

Kort efter statskuppen uppgav militären att makten överlämnats till befälhavaren Min Aung Hlaing. Något som fått demonstranter att gå ut på gatorna.

Militären har svarat demonstranterna med militärpropaganda på statskontrollerade kanaler och en total nedstängning av landets internet. 

Trots det har människor gått ut på gatan för att visa sitt missnöje över kuppen, något som resulterat i att över 50 personer mist sina liv efter att militären öppnat eld, skriver The Guardian.

FN-sändebudets uppmaning: Hur mycket mer kan vi tillåta?

Flera ledare runtom i världen har fördömt militärkuppen och uppmanat landet att släppa Aung San Suu Kyi. 

Och nu vill FN:s speciella sändebud i Myanmar att FN:s säkerhetsråd vidtar åtgärder för att sätta stopp för våldsamheterna i landet. 

– Hur mycket mer kan vi tillåta militären i Myanmar att komma undan med?, sa FN:s sändebud Christine Schraner Burgener under ett stängt möte med säkerhetsrådet enligt Reuters.

Hon fortsatte:

– Det är avgörande att detta råd är beslutsamt och överens om att sätta säkerhetsstyrkorna i beredskap och stå tillsammans med folket i Myanmar, för att visa stödet efter valresultatet i november.

Enligt The Guardian har talespersoner för militärjuntan vägrat att ge en kommentar på uttalandet. 

Men under lördagen, bara några timmar efter att FN-sändebudet uppmanat FN att ingripa mot militären, avfyrade Myanmars styrkor tårgas och chockgranater mot demonstranterna. 

Se mer: 19-årig flicka skjuten till döds i Myanmar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.