Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt motvind
för regeringen

Socialdemokraterna har tappat 5,8 procentenheter sedan Stefan Löfven blev statsminister.
Foto: Axel Öberg
Carin Jämtin, partisekreterare S.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Socialdemokraterna ligger kvar på rekordlåga nivåer sedan valet förra året.

Sedan Stefan Löfven blev statsminister har partiet tappat 5,8 procentenheter. Det visar Expressens och Demoskops nya väljarbarometer.

– För att öka vårt förtroende behöver vi vara tydliga med våra prioriteringar och de förändringar som vi nu genomför, men också varför vi genomför dem, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i en skriftlig kommentar.

I september 2014 jublade Stefan Löfven över valsegern och att bilda en regering ledd av Socialdemokraterna.

Men sedan dess har Stefan Löfvens regering kämpat i motvind. Under det första året tvingades han regera med alliansens budget och hans parti har fortsatt att tappa i opinionsmätningarna.

Expressens och Demoskops väljarbarometer är den första som gjorts efter att regeringens nya budget röstades igenom för ett par veckor sedan.

Men där har "budgetsegern" inte gett någon effekt alls för Socialdemokraternas väljarstöd. Partiet står kvar på samma nivå som i septembermätningen: 25,2 procent. Minskningen är fortsatt den största som Socialdemokraterna haft sedan valet - och är 5,8 procentenheter sämre än valresultatet.

"Omfattande satsningar"

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin befinner sig på resa och lämnade sent i går kväll en skriftlig kommentar till partiets nya väljarsiffror:

– Regeringen har precis lagt sin budget som är en början på att vända utvecklingen som vi sett de senaste åren. Det är omfattande satsningar på jobb och skola men också åtgärder för att få ordning och reda i flyktingmottagandet. För att öka vårt förtroende behöver vi vara tydliga med våra prioriteringar och de förändringar som vi nu genomför, men också varför vi genomför dem.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns högskola, anser att Socialdemokraterna är i en svår situation.

– Det är många frågor som väntar på åtgärder från regeringen. Det är fortfarande oklart vad socialdemokratin avser att göra. Det är förstås en besvärlig sits för Socialdemokraterna när man inte har en egen majoritet.

Miljöpartiet ligger stabilt

Ann-Cathrine Jungar pekar på regeringsställningen som den tydligaste orsaken till raset.

– Över tid straffas partier som sitter i regering. Socialdemokraterna är statsministerparti och det parti som syns mest och har de tyngsta ministerposterna. Det är ändå intressant att Miljöpartiet ligger ganska stabilt. Deras väljare verkar vara nöjda med det inflytande partiet får.

Enligt statsvetaren är det svårt att säga om partiet nu har stabiliserats på en nivå runt 25 procent.

– Det är många utmaningar för Socialdemokraterna nu, förutom flyktingkrisen finns det flera ekonomiska frågor som bostadsproblematiken där det förs diskussioner om hur och om regeringen kan hantera det, säger Ann-Cathrine Jungar.


LÄS MER: Jimmie Åkessons löfte till Kristdemokraterna


Samtidigt visar mätningen att de rödgröna partierna återigen har gått om alliansen, där både Folkpartiet och Moderaterna tappar - och bara Centerpartiet ökar.

– Det känns som att vi har en positiv trend. Helt klart har vår ställning i alliansen har stärkts sedan valet, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

K-G Bergströms och partiernas analys av siffrorna:

Socialdemokraterna 25,2%

K-G:s kommentar:

"Jämfört med valet har S gått ned nästan 6 procentenheter, det är naturligtvis besvärande för Löfven. S är ju största parti i regeringen, om väljarna är missnöjda med regeringens samlade insatser är det naturligt att det största partiet får bära hundhuvudet."

Carin Jämtin, partisekreterare:

”Regeringen har precis lagt sin budget som är en början på att vända utvecklingen som vi sett de senaste åren. Det är omfattande satsningar på jobb och skola men också åtgärder för att få ordning och reda i flyktingmottagandet.

”För att öka vårt förtroende behöver vi vara tydliga med våra prioriteringar och de förändringar som vi nu genomför, men också varför vi genomför dem.

Vänsterpartiet 7,0%

K-G:s kommentar:

"Vänsterpartiet har gått framåt något. Kanske just för att det inte suttit i regeringen. Och för att Jonas Sjöstedt är en skicklig partiledare som fått igenom mycket i budgeten."

Aron Etzler, partisekreterare:

”De här siffrorna har vi väntat oss, det känns som att det går bra nu. Vi får väldigt mycket positiv respons från folk, det hänger nog ihop med de välfärdsreformerna som vi har fått igenom efter diskussioner med regeringen och även att solidariteten med flyktingar också har vänt debatten till vår fördel.

”I den här politiska situationen så är utmaningen för Stefan Löfven och de rödgröna partierna att få någonting gjort – och nu när vi får det så är det logiskt att stödet ökar.


Moderaterna 22,3%

K-G:s kommentar:

"Moderaterna ligger något sämre till nu jämfört med valet 2014. Det reflekterar den trend man har kunnat se i höst, att alliansen har gått lite bakåt."

Tomas Tobé, partisekreterare:

"Den här mätningen visar att många tycker att utvecklingen går åt fel håll. Många partier har haft en negativ utveckling sedan valet och man förväntar sig att Moderaterna och många andra partier blir tydligare med hur man tar tag i de utmaningar som finns."

"Moderaterna och alliansen har högre ambitioner och jag tror att vi har goda möjligheter att öka vårt väljarstöd. Vi samlar nu till partistämma och då sker en omprövning av vår politik."

 

Miljöpartiet 6,7%

K-G:s kommentar:

"Miljöpartiet har inte drabbats lika hårt som S men brukar ligga högre än så här mellan valen. Det finns ett betydande väljarmissnöje som bland annat handlar om Åsa Romsons grodor."

Anders Wallner, partisekreterare:

”Miljöpartiet har nu suttit ett år i regering och har lyckats behålla stödet från valrörelsen och genomfört en lång rad politiska framsteg, inte minst inom klimat- och skolpolitiken. Självklart tror och hoppas vi kunna samla ett ännu starkare stöd inför nästa val."

 

Folkpartiet 4,7%

K-G:s kommentar:

"Centerpartiets lyft har gått ut över Folkpartiet som nu ligger lite sämre till jämfört med valresultatet 2014."


Maria Arnholm, partisekreterare:

”Mätningen ligger kring vårt valresultat som ju var en stor besvikelse. Vi är nu i full gång med att utveckla liberal politik för dagens och framtidens utmaningar."


Kristdemokraterna 3,5%

K-G:s kommentar:

"Debatten om att fälla decemberöverenskommelsen har inte gett utslag i opinionen. Diskussionen har kommit ganska sent och tycks inte ha engagerat genomsnittsväljaren."

Ebba Busch Thor, partiledare:

”Det är självklart en för låg siffra. Det jag kan konstatera är att det tar tid att bygga ett förtroende. Vi är nu ännu tydligare med att vi vill vara det alternativ i svensk politik som både med hjärta och hjärna ger svar på den stora flyktingkatastrofen och jag hoppas på sikt att väljarna kommer att belöna det."

Sverigedemokraterna 19,5%

K-G:s kommentar:

"Vi ser en uppbromsning av den ökning Sverigedemokraterna har haft under ganska lång tid. Det är sannolikt ett resultat av den våg av flyktingsympati som rullar över Sverige. Men Demoskops undersökning visar också att partiet inte tappar sympatisörer."

Richard Jomshof, partisekreterare:

”Det är klart att det är positivt att vi ligger högt. Det verkar som att vi har stabiliserat oss på en ganska hög nivå. Jag har hela tiden varit väldigt tydlig med att det inte finns någonting som heter ständig uppgång, inte ens för Sverigedemokraterna."

”Vi har rört oss in i nya segment, ska vi nu kunna fortsätta växa är det mycket som spelar in, inte minst hur de andra partierna agerar. Jag är oerhört nöjd ändå med våra siffror, men någon gång kommer även vi att backa."

 

Centerpartiet 7,6%

K-G:s kommentar:

"Det enda alliansparti som gått framåt sedan valet är Centerpartiet med 1,5 procentenheter. Annie Lööf och Centerpartiet har fått ett litet lyft, det bekräftas också av andra undersökningar."

Michael Arthursson, partisekreterare:

”Det känns som att vi har en positiv trend. Vi ligger en bra bit över valresultatet. Viktiga förklaringar till det tror jag är att Annie Lööf har ett väldigt stort förtroende, att vi står upp tydligt för medmänsklighet i flyktingpolitiken och att vi har en stark politik för jobben."

”Det är svårt att se var våra nya väljare kommer ifrån, men helt klart har vår ställning i alliansen har stärkts sedan valet. Vi var även det alliansparti som klarade oss bäst i valet."


SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om svar ej ges ställs även frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 29 september–6 oktober 2015.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer.

Antal genomförda intervjuer: 1 252.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Inga statistiskt säkerställda förändringar mot förra månaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.