Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fortsatt mardröm för Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batras Moderaterna ser nu ut att vara mindre ön SD. Foto: Sven Lindwall
Många av Centerpartiets nya sympatisörer ser ut att komma från Moderaterna. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
– Jag tycker att det är väldigt bra att det går bra för Centerpartiet, säger Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mardrömmen fortsätter för Anna Kinberg Batra – samtidigt som Annie Lööf har anledning att fira.

På torsdagsmorgonen presenterade SVT/Novus ännu en mätning där Sverigedemokraterna är större än Moderaterna.

– Finns det så här mycket frågor måste man ta till sig att vi inte varit tillräckligt tydliga i kommunikationen. Det ansvaret är ytterst mitt, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra i SVT:s Aktuellt.

Opinionen enligt SVT/Novus

M 18,0 (-1,1)

L 5,9 (+0,6)

C 12,2 (+0,7)

KD 3,2 (+0,1)

S 26,7 (-0,4)

V 7,1 (-0,7)

MP 4,6 (+0,1)

SD 19,2 (+0,7)

FI 2,0 (-0,3)

Annat 1,1 (+0,3)

M+L+C+KD 39,3 (+0,3)

S+V+MP 38,4 (-1,0)

Osäkra 9,0%

Sverigedemokraterna har all anledning att fira uppgången i SVT/Novus väljarbarometer för mars månad. Partiet skulle om det vore val i dag få 19,2 procent.

– Det här betyder naturligtvis oerhört mycket för oss. Om vi vill ha reell makt så måste vi bli så pass stora att vi kan ta för oss ordentligt. Och om vi blir andra största parti, eller kanske till och med största parti, så blir det förstås svårare för de andra partierna att utelämna oss och ställa oss vid sidan av, säger partisekreterare Richard Jomshof till SVT Nyheter.

Nattsvart för Batra

Samtidigt ser det just nu nattsvart ut för Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra.

Enligt SVT/Novus skulle partiet få 18 procent om det vore val i dag.

Raset har pågått sedan partiledaren den 19 januari i år gav besked om att börja samtala med Sverigedemokraterna.

Den nya katastrofsiffran bekräftar trenden i den senaste tidens mätningar.

Så sent som i går fick Moderaterna 17 procent i en mätning från DN/Ipsos.

– Vi moderater är inte alls nöjda med de här siffrorna. Vi måste nu visa svenska folket att vi är det bästa alternativet om man vill få en politisk förändring i Sverige, säger Tomas Tobé till SVT Nyheter.

I Aktuellt menar partiledaren Anna Kinberg Batra att det är partiets kommunikation som ligger bakom de sjunkande siffrorna.

- Finns det så här mycket frågor måste man ta till sig att vi inte varit tillräckligt tydliga i kommunikationen. Det ansvaret är ytterst mitt, säger hon.

Samtidigt som Moderaterna rasat har Centerpartiets siffror skjutit i höjden.

C stjäl från M

Enligt SVT/Novus mätning i dag skulle partiet få 12,2 procent – och många av de nya sympatisörerna kommer från just Moderaterna.

Under onsdagen gästade Centerledaren Annie Lööf premiären av Expressens nya politikprogram "Bara politik – med Niklas Svensson".

Hon kommenterade då bland annat den senaste tidens opinionssiffror och svarade på frågan om hon är beredd att ta över rollen som oppositionsledare om C går om M.

– Nu är ju det här bara opinionssiffror. Centerpartiets statsministerkandidat är Anna Kinberg Batra. Hon är ledare för det största allianspartiet, sa Lööf, som också riktade ett ultimatum till M-ledaren.

Den stora rörligheten mellan Moderaterna och Centerpartiet har inte rubbat skillnaden mellan de politiska blocken i någon högre utsträckning. Alliansen har fortfarande ett litet övertag, enligt SVT/Novus.

Novus mätning bygger på telefonintervjuer med 4 002 personer under tiden 20 februari till 19 mars 2017. Andelen osäkra väljare är 9,0 procent.