Fortsatt högsta
hotnivå i Bryssel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Charles Michel.
Foto: Laurent Dubrule / Epa / Tt
Minst 130 personer miste livet i terrordåden mot Paris.
Foto: Yoan Valat / Epa / Tt

Tungt beväpnad belgisk polis utförde under söndagskvällen en massiv synkroniserad insats i Bryssel - i jakt på terrormisstänkte Salah Abdeslam.

16 personer greps efter tillslag på över 20 olika platser.

Enligt uppgifter ska terrorjagade Abdeslam ha synts i en bil på väg mot Tyskland - och undkommit polis, rapporterar belgiska DH.

I samband med händelsen vädjade man till både medier och allmänheten att hålla radiotystnad om polisens aktiviteter.

Under söndagskvällen meddelade belgisk polis att man utförde flera insatser i landet efter ett terrorhot. Man bad samtidigt både medier och allmänheten att hålla radiotystnad om polisens aktiviteter av säkerhetsskäl.

På en presskonferens efter midnatt berättar landets riksåklagare att man gripit 16 personer efter att ha gjort tillslag på 19 platser i Brysselområdet och ytterligare tre tillslag i Charleroi söder om huvudstaden.

– Vid ett tillslag mot ett gatukök i Molenbeek körde ett fordon mot en polispatrull, som svarade med att avfyra två skott. Fordonet körde snabbt från platsen men stoppades senare i Bryssel. Föraren, en man som var skadad, greps, meddelade åklagarsidan på presskonferensen.

– Vid denna tidpunkt kan vi inte bekräfta att det finns en koppling mellan förundersökningen och detta gripande.

Abdeslam fortfarande på fri fot

I nuläget vill utredarna inte lämna någon information om identitet på de gripna, eller vad de misstänks för. Man vill heller inte kommentera eventuella beslag, men säger att man inte har hittat vare sig handeldvapen eller sprängämnen på någon av platserna.

Insatserna pågick fram till 23.20-tiden då landets kriscentral meddelade att tillslagen hade avslutats, rapporterar RTBF. Landets åklagarmyndighet har kallat till presskonferens som kommer att hållas 00.30.

Målet för den massiva polisoperationen var Salah Abdeslam - den 26-årige belgaren som misstänks ha en direkt koppling till dåden i Paris förra fredagen. Han fanns inte bland de 16 som greps under söndagskvällen.

Stora avspärrningar

De första rapporterna om polisinsatserna kom i samband med att tungt beväpnad polis med dragna vapen gjorde ett tillslag på Rue du Midi i närheten av Grand Place i centrala Bryssel.

Polisen upprättade stora avspärrningar och på närliggande hotell hindrades boende från att lämna byggnaden.


https://twitter.com/Worldwidewebb1/status/668489855152857088

Vittnen i Bryssel berättade tidigare om stor oro på närliggande restauranger.

– Jag är på en restaurang och polisen har bett oss att avsluta våra måltider och flytta på oss inåt in och vänta på sin signal att lämna, säger ett vittne.

Sex personer ska ha gripits i tillslaget, varav en skadades i samband med det tillslaget, rapporterar belgiska DH.

Uppgifter: Abdeslam i BMW

I Molenbeek, det område som flera av gärningsmännen i Parisdåden bodde, ska polisens insatsstyrka ha gjort ett tillslag mot Salah Abdeslams morbror.

En stor insats ska ha genomförts i belgiska Liège efter att en person som tros vara Salah Abdeslam ska ha synts i en BMW på E40 i riktning mot Tyskland. Trots stora insatser från polis ska man inte ha haft någon framgång i jakten på vare sig Abdeslam eller den utpekade bilen, skriver DH.

Ett hundratal poliser ska under kvällen ha slagit till mot en adress i staden Charleroi, ett par mil söder om Bryssel. Minst en person ska ha gripits vid tillslaget.

Polisen bad under kvällen både medier och aktiva på sociala medier att undvika att kommunicera om vad som händer.

"Av säkerhetsskäl, vänligen iaktta radiotystnad på sociala medier kring polisens insats", skriver man på Twitter.


https://twitter.com/PolFed_presse/status/668525939324813312

Under nattens presskonferens tackade åklagarsidan för att både medier och allmänheten följt polisens vädjan om radiotystnad.

Tidigare under kvällen meddelade Belgiens premiärminister Charles Michel att Bryssel fortsatt skulle hålla högsta terrorberedskap.

Skolor håller stängt och tunnelbanan står stilla på grund av ett "allvarligt och överhängande" hot, enligt Michel.

Beslutet grundar sig på att man ser en allvarlig och överhängande risk för flera samordnade attacker, uppgav landets premiärminister.

– Vi fruktar en attack liknande den i Paris med personer som går till attack på flera platser samtidigt, sade Michel på en presskonferens i Bryssel, rapporterar Reuters.

Därför kommer även närvaron av militär och polis att förstärkas i huvudstaden Bryssel.

Offentliga platser möjliga mål

För resten av Belgien är hotnivån 3 på den fyragradiga skalan.

Möjliga mål för terrorattacker är offentliga platser och folksamlingar som i köpcentrum och allmänna kommunikationsmedel, enligt premiärministern.

Enligt The Telegraphs reporter på plats i Bryssel var det inte omedelbart klart om polisinsatsen berodde på ett bombhot eller om det var en del av deras jakt på Salah Abdeslam, en av de misstänkta gärningsmännen i Parisattacken. Han är fortfarande på fri fot och tros befinna sig i Bryssel.

Flera av gärningsmännen bakom Parisattentaten den 13 november kom från Belgien.

Efter att de belgiska myndigheterna beslutat att den förhöjda säkerhetsnivån ska vara kvar har Europiska rådet bestämt att höja sin larmberedskap till orange (från gul).

Detta är en försiktighetsåtgärd, meddelar man i ett pressmeddelande.

Den högre nivån innebär att ett antal säkerhetsåtgärder kommer att införas redan införts den 16 november mot bakgrund av det ökade hotet efter Paris terroristattacker.

Bara ett mindre antal möten kommer att hållas för vissa tjänstemän – all övrig verksamhet ställs in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.