Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt hetta – kan bli nya värmerekord

Myndigheten har höjt stärkt upp med personal och helikoptrar
Barn badade i fontänen i Kungsträdgården på fredagen.Foto: Stina Stjernkvist / TT
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Extremvärmen fortsätter under lördagen. Brandrisk råder i hela landet och SMHI varningar för mycket höga temperaturer längs med östkusten.

– Inte omöjligt att vi kommer upp igen till 33 grader – eller kanske till och med lite över det, säger meteorologen Jon Jörpeland.

Värmen slog till rejält under gårdagen. Markusvinsa i Pajala kommun uppmätte årets hittills högsta temperatur på 34,8 grader – och lördagen ser ut att kunna bli lika het.

Under natten noterades tropiska nätter – när temperaturen inte går ner under 20 grader – på sex olika platser och SMHI varnar nu för mycket höga temperaturer längs med Norrlands östkust, Västerbottens inland samt östra Svealand.

– Det blir en liknande dag som vi hade i går med en hel del sol på många håll och fortsatt riktigt varmt framför allt i norra Sverige, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

Lasse Rydqvist ger oss hela prognosen

Snart kommer kallare luft

Den som längtar efter kyla behöver dock inte vänta länge. I morgon börjar lite kallare luft röra sig norrifrån och temperaturen beräknas sjunka ganska raskt till mellan 20 och 25 grader i stället.

– Från tisdag blir det svalare även i södra Sverige och det kommer att hålla i sig kommande vecka som det ser ut just nu med lite mer ostadigt väder och till och med temperaturer under det normala.

Brandrisk råder i hela landet. I södra Götaland, ned mot Kalmar län, Kronoberg, Blekinge och Öland kommer dock stråk med efterlängtade regnskurar redan under lördagseftermiddagen.

– De här skurarna kommer självklart påverka brandrisken. Men eftersom det är skurar kommer de ju vara väldigt lokala variationer, vilket gör att det på många håll ändå kommer vara fortsatt riktigt torrt även i södra Sverige.

Fortsatt hetta – kan bli nya värmerekord