Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fortsatt dåliga nyheter för Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra delar nu femteplatsen med Jimmie Åkesson (Sd) i DN/Ipsos förtroendemätning. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lööf toppar mätningen och uppges ha ett förtroende om 41 procent, en ökning med tio procent sedan förra året. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

DN/Ipsos junimätning visar att förtroendet för Moderatledaren Anna Kinberg Batra har halverats det senaste året. 

– Det är det kraftigaste tapp som vi har sett sedan mätningarna inleddes år 2000, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till Omni.

Omni rapporterar att bara 21 procent uppger att de har förtroende för M-ledaren, vilket kan jämföras med 40 procent för ett år sedan. 

– Ingen partiledare har haft en motsvarande utveckling på ett år, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

DN rapporterar att jämförelsen inkluderar Moderatledaren Bo Lundgren, som trots att han ledde partiet i katastrofvalet 2002, ändå inte sjönk lägre än till 22 procent i väljarförtroende.

Hon delar nu femteplatsen med Jimmie Åkesson och första platsen nappar C-ledaren Annie Lööf, som också korades till vinnare i Novus rapport som publicerades i går. Lööf uppges ha ett förtroende om 41 procent, en ökning med tio procent sedan förra året. Även internt är hennes position sökrad, med förtroende av inte mindre än 92 procent av Center-väljarna.

"Aktivt ogillar hennes ledarskap"

Kinberg Batra har dock inte samma stöd bland de egna väljarna. 41 procent av Moderat-sympatisörerna uppger att de inte har förtroende för Kinberg Batra. 

– Det är inte bara det att förtroendet har rasat, hon har också blivit en mer polariserande person. Mätningen visar att det är fler som aktivt ogillar hennes ledarskap, säger David Ahlin till DN. 

Det här är sten på börda för Kinberg Batra som i Novus rapport utpekades som en belastning för sitt parti. Novus rapporterar att en majoritet av svenska folket, 56 procent anser att Anna Kinberg Batra är en belastning. Detta medan Annie Lööf anses vara en stark tillgång.

DN:s mätning baseras på intervjuer med 1.633 röstberättigare väljare. 

LÄS MER: Novus: Anna Kinberg-Batra är en belastning för partiet