Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förtroendet rasar för Löfven och regeringen

Samtidigt ökar Liberalernas Sabuni i undersökningen.
BACKAR. Stefan Löfven tappar 8 procentenheter sedan förtroendemätningen i juni.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
LIGGER STILL. KD-ledaren Ebba Busch placerar sig i mätningens övre hälft.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I BOTTEN. Isabella Lövin (MP) har länge tampats med svaga förtroendesiffror.
Foto: Fredrik Wennerlund / Stella Pictures / STELLA Pictures
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) dyker.

Samtidigt minskar andelen kvinnor som har förtroende för regeringen, visar en ny mätning från Expressen/Sifo.

– Den positiva coronaeffekten är avtagande, säger Sifos opinionschef Tovio Sjörén.

Coronapandemin innebar inledningsvis ett uppsving i förtroende för Stefan Löfven, som i april rusade med 21 procentenheter och i maj hade förtroende bland varannan svensk. I juni syntes dock ett trendbrott, och nu backar statsministern ytterligare. 

I en ny mätning från Expressen/Sifo uppger 39 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven, vilket är en tillbakagång med åtta procentenheter sedan i juni. Det är också den enda statistiskt säkerställda förändringen bland partiledarna.

– Det är en återgång mot läget innan corona. Löfven hade en relativt kraftig uppgång, med en nationell samling kring statsministern, men sedan har vi sett en försvagning i juni som fortsätter, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Förtroendet minskar bland kvinnor

Likt tidigare mätningar är förtroendet för statsministern större bland kvinnor än bland män. Endast 33 procent av männen svarar att de har förtroende för Löfven, medan motsvarande siffra för kvinnor är 46 procent. Det är samtidigt en försämring med nio procentenheter mot föregående mätning.

– Det är en stor, signifikant skillnad mellan män och kvinnor. Siffrorna är omvända för Ulf Kristersson (M), men skillnaden där är inte riktigt lika stor. Generellt röstar kvinnor lite mer rödgrönt, säger Toivo Sjörén.

Även förtroendet för regeringen sjunker, och det är främst bland kvinnor som siffran backar. Totalt uppger 38 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen, vilket är en minskning med sex procentenheter.

– Förändringen följer samma mönster som för Löfven, säger Toivo Sjörén.

KD: ”Svagt nationellt ledarskap”

För övriga partiledare är förändringen marginell mot i juni. Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren kommenterar mätningen:

– Tiden med höga förtroendesiffror för statsministern är över. Jag tror det beror på svagt nationellt ledarskap under pandemin. Ebba Busch har stabilt höga förtroendesiffror vilket hon förtjänat genom tydlig och konstruktiv kritik mot regeringen. Behovet av statligt styrd vård är tydligare än någonsin men regeringen agerar ändå inte, säger Peter Kullgren.

MOTVIND. Nyamko Sabuni (L) är tillsammans med MP-språkrören Per Bolund och Isabella Lövin den partiledare som väljarna har lägst förtroende för.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även för Jimmie Åkesson är förändringen marginell. 26 procent av de tillfrågade uppger att de har förtroende för Sverigedemokraternas partiledare.

– Sverige har blivit ett av de länder i världen med mest coronarelaterade dödsfall per capita, vilket i mångt och mycket kan härledas till regeringens bristfälliga hantering av krisen. Det är därför naturligt att väljarnas förtroende minskar för Stefan Löfven. Samtidigt är Sverigedemokraterna det parti som varit mest kritiska till den politik Stefan Löfven fört under coronakrisen, och det tror jag att väljarna ser, säger Richard Jomshof, partisekreterare (SD).

Såväl Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund dras med mycket låga förtroendesiffror och placerar sig i botten av mätningen. 

– Vi är så klart inte nöjda med siffrorna för språkrören. Men vårt fokus nu är en återuppbyggnad efter pandemin. Vi måste satsa stort på ett motståndskraftigt samhälle, både för människor och för miljö. I det arbetet kommer våra språkrör att bli mycket tydliga och synliga, säger Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi.

Liberalernas partisekreterare Juno Blom kommenterar Nyamko Sabunis siffror i ett mejl:

”Vi är såklart inte nöjda med siffrorna. Vårt fulla fokus just nu är på att hantera coronapandemin och dess följdverkningar. I detta spelar Nyamko Sabuni en mycket viktig roll. Det är bara genom fortsatt hårt arbete och att vi ger svar på de frågor som medborgarna ställer som vi kan nå högre förtroende”.

Comeback för Annie Lööf

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tappat något i förtroende under våren. Lööf har varit föräldraledig sedan förra hösten och gör sig redo för politisk comeback i slutet av sommaren.

– Vi ser stora möjligheter i att Annie Lööf gör comeback som aktiv partiledare i slutet av augusti. Det är klart att det märkts något i opinionen att hon varit borta från offentligheten under mycket lång tid, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

SNART TILLBAKA. Annie Lööf (C), här i samband med partiledardebatten i SVT Agenda förra hösten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

För Vänsterpartiet är utmaningen den motsatta. Partiledaren Jonas Sjöstedt har under en lång period placerat sig högt i förtroendeligan, men i slutet av oktober väntar ett partiledarbyte.

– Historiskt är det svårt att efterträda en väldigt populär partiledare. Det finns en klar utmaning i det, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare.

– Vi har legat högt länge, ovanligt högt för en vänsterpartiledare. Jag tror att det delvis beror på att man litar på Jonas som person, och att Vänsterpartiet har en vettig politik, inte minst när man ser vad en pandemi kan göra med samhället. Många ser att vi behöver satsa på äldreomsorg och sjukvård, och då kan man inte hålla på och sänka skatter och privatisera.

BLICKAR FRAMÅT. En rad sakfrågor kommer vid sidan av corona ta stor plats i den politiska debatten i höst, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Corona har dominerat vårens politiska samtal. Nu spår Toivo Sjörén en återgång till mer traditionella debattämnen.

– Den här mätningen blir ett slags utgångsläge inför den politiska hösten. Förutom corona kommer arbetslöshet, ekonomi, migration och kriminalitet stå högt på agendan. Det blir spännande att se hur förtroendet påverkas av det. 

Expressen har sökt samtliga partiers partisekreterare för en kommentar.

Partiledarförtroende augusti 2020

Stefan Löfven (S): 39 procent (-8)*

Jonas Sjöstedt (V): 38 procent (0)

Ulf Kristersson (M): 34 procent (-1)

Ebba Busch (KD): 31 procent (-2)

Jimmie Åkesson (SD): 26 procent (-1)

Annie Lööf (C): 25 procent (-2)

Isabella Lövin (MP): 9 procent (-2)

Nyamko Sabuni (L): 8 procent (+1)

Per Bolund (MP): 8 procent (-2)


Förändring mot senaste mätningen juni 2020 inom parantes. 

*Statistiskt säkerställd förändring.

Förtroendet för regeringen

Andel som har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen.

Totalt: 38 procent (-6)*

Kvinnor: 44 procent (-9)*

Män: 33 procent (-1)

Förändring mot senaste mätningen juni 2020 inom parantes. 

*Statistiskt säkerställd förändring.

Balansvärde

Jonas Sjöstedt (V): +5

Stefan Löfven (S): +2

Ulf Kristersson (M): -5

Ebba Busch (KD): -13

Annie Lööf (C): -22

Jimmie Åkesson (SD): -32

Per Bolund (MP): -38

Nyamko Sabuni (L): -47

Isabella Lövin (MP): -50


Andel som har förtroende i förhållande till andel som inte har förtroende.

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 3-9 augusti 2020.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 455.

Beställare: Expressen.

Se också:

Statsvetaren Jenny Madestam om varför förtroendet för Löfven dalat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.