Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förtroendet rasar efter skandalerna

Förtroendet för Miljöpartiets språkrör störtdyker efter partiets mardrömsvecka.Foto: essica Gow/TT NYHETSBYRÅN
Tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan under presskonferensen där statsminister Stefan Löfven meddelade hans avgång.Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
Förtroendet för Miljöpartiets språkrör har störtat.

Svenska folkets förtroende för Gustav Fridolin och Åsa Romson störtdyker efter Miljöpartiets mardrömsvecka.

Enligt Expressens och Demoskops nya mätning har språkrören nu bottenplaceringarna i förtroendeligan.

Samtidigt konstaterar statsminister Stefan Löfven, som återgen läxat upp språkrören, att MP-skandalerna skadat regeringen.

– Det är ingen tvekan om att det försvårar regeringsarbetet.

FÖRTROENDESIFFRORNA

Anna Kinberg Batra: 40 procent

Annie Lööf: 34 procent

Stefan Löfven: 29 procent

Jonas Sjöstedt: 29 procent

Jan Björklund: 28 procent

Jimmie Åkesson: 21 procent

Ebba Busch Thor: 18 procent

Gustav Fridolin: 15 procent

Åsa Romson: 6 procent

Skandalerna avlöser varandra i Miljöpartiet

En vecka efter avslöjandet om att bostadsminister Mehmet Kaplan varit på en middag med ledaren för fascistorganisationen Grå Vargarna – vilket ledde till att han i söndags fick sparken av statsminister Stefan Löfven - skakas Miljöpartiet av nya skandaler:

# I tisdags kallade språkröret Åsa Romson terrorattackerna i USA den 11 september 2001 för "11-septemberolyckorna" – något som ledde till hård kritik från bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp.

# Den föreslagna partistyrelseledamoten Yasri Khan tvingades under onsdagen lämna alla uppdrag för Miljöpartiet sedan det framkommit att han vägrar ta kvinnor i hand. Gustav Fridolin sa på torsdagsmorgonen i "Gomorron Sverige" att han inte förstått hur kränkande många kvinnor upplevde detta.

# Gustav Fridolins planeringschef Magnus Johansson försökte på onsdagskvällen utöva påtryckningar mot SVT:s Aktuellt för att tysta kritik mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan. Han är nu avstängd och kritiserades på torsdagen hårt av statsminister Stefan Löfven.

Svenska folket gör tummen ned för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson efter Miljöpartiets och regeringen Löfvens tuffaste vecka hittills.

Expressen/Demoskops snabbmätning av partiledarförtroendet visar att Åsa Romson nu bara har förtroende hos sex procent av väljarna.

– Miljöpartiets kris har gett partiledningen en riktigt ordentlig smäll i väljarförtroendet. Vad som händer på längre sikt vet ingen – händelseutvecklingen är synnerligen turbulent – men i dagsläget ser det inte alls bra ut, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Gustav Fridolin hade tidigare en starkare ställning, men nu störtdyker hans förtroendesiffror med hela 11 procentenheter till 15 procent – en statistiskt säkerställd nedgång.

Språkröret tappar hela 16 procentenheter i förtroende bland S-väljare, och mest bland kvinnor, visar mätningen.

– Mest dramatiskt är förtroenderaset för Gustav Fridolin. Han hade tidigare rätt skapliga förtroendesiffror och kunde kompensera för Åsa Romsons bottennivåer. Men nu är de som ett flygplan som har fått stopp på båda motorerna samtidigt.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner kommenterade vid 22-tiden den nya mätningen:

– Jag förstår att de senaste dagarnas uppmärksamhet kring Miljöpartiet har gjort att många ställt sig frågor om vilka värderingar vi står för.

– Nu hoppas jag att Gustav och Åsa snart får möjlighet att fokusera på sina respektive ministerportföljer. Åsa är just nu och signerar det globala klimatavtalet i FN och häromveckan kunde vi se hur personaltätheten ökar bland de yngsta barnen. Det sker viktiga saker på klimat- och skolområdet.

Förtroendet för Kinberg Batra ökar

En majoritet av väljarna, 65 procent, vill att Miljöpartiet lämnar regeringen medan 32 procent vill att partiet stannar kvar.

Bland rödgröna väljare vill fortfarande en majoritet att Miljöpartiet stannar kvar i regeringen, 56 procent. Knappt var fjärde, 24 procent, anser att Stefan Löfven i stället borde släppa in ett annat parti i regeringen och 16 procent av de rödgröna väljarna anser att Socialdemokraterna borde försöka regera ensamma.

Skandalerna kring Miljöpartiet ser ut att stärka förtroendet för oppositionsledarna. I synnerhet stärks Anna Kinberg Batra, vars förtroende ökar med 7 procentenheter till 40 procent – vilket gör henne till en tydlig oppositionsledare, enligt Demoskop.

– Stefan Löfvens förtroendeställning ser inte ut att ha skadats av skandalerna kring Miljöpartiet. Men regeringens position blir naturligtvis försvagad. Att bara 56 procent av de egna rödgröna väljarna vill ha kvar Miljöpartiet i regeringen är ingen siffra att vara nöjd med. Samarbetet skaver för många rödgröna väljare, konstaterar Peter Santesson på Demoskop.

"Är inne i en tuff situation."

Under torsdagen läxades Fridolin och Romson dessutom upp av Löfven – igen.

– De har redovisat vilka åtgärder de vidtar för att styra upp det här. Jag har fått en försäkran, och då litar jag på det, berättade statsministern i samband med en frågestund i riksdagen.

Gustav Fridolins uttalande om att han inte förstått att kvinnor blivit kränkta när män inte velat ta dem i hand, kommenterar Löfven så här:

– För mig är det självklart. Och det har jag sagt till Gustav Fridolin.

Fridolin medverkade på torsdagskvällen i Aktuellt och konstaterade då:

– Vi är inne i en väldigt tuff situation.

Tidigare under dagen publicerade språkrören en ny krisplan på partiets hemsida.

"Det har uppstått tvivel kring våra värderingar, och då är det viktigt att vi är tydliga om vilket slags parti Miljöpartiet är", konstaterade de, och slog bland annat fast att:

"Vi är ett parti för mångfald", "Våra företrädare ska inte figurera i samma sammanhang som extremister", "Nolltolerans råder alltid mot varje form av rasism", "Ett parti ska inte skylla på, eller recensera, medier" och "Vi behandlar män och kvinnor lika".

Samtidigt riktas stenhård intern kritik mot både Fridolin och Romson.

Anklagas för toppstyrning

Riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar, Miljöpartiets bistånds- och säkerhetspolitiska talesperson, anklagar Fridolin och Romson för att toppstyra partiet.

– Det finns en klick i partiet som styr med järnhand, och där varken gräsrötter eller andra valda personer kommer till tals, säger hon till SVT:s Rapport.

Statsministern är också kritisk till Miljöpartiets hantering av skandalerna de senaste dagarna och medger att regeringen skadats:

– Det är klart att det försvårar regeringsarbetet. Det är ju inget som man vill ha, den här typen av händelser och processer mitt i regeringsarbetet.

Hur tycker du att Miljöpartiet har hanterat det här?

– De säger själva att de kunde ha hanterat det bättre, och vara tydligare på en del avgörande saker. Jag tror dock att de drar lärdomar av den här processen och kommer ur stärkta.

Klara besked från Löfven

Stefan Löfven gav på torsdagen klara besked om den senaste MP-skandalen – den föreslagna partistyrelseledamoten Yasri Khans vägran att ta kvinnor i hand.

– Män och kvinnor ska behandlas lika, och jag står upp för att jag tycker att man ska ta både män och kvinnor i hand, säger statsministern.

Det faktum att Fridolins planeringschef Magnus Johansson under onsdagskvällen försökte utöva påtryckningar mot SVT:s Aktuellt upprör också statsministern:

– Jag ser allvarligt på det. Stämmer de uppgifterna, då är det absolut allvarligt. Nu har han tagits ur tjänst och nu får Gustav Fridolin hantera det.

Kan han arbeta kvar i regeringskansliet?

– Det är ansvarigt statsråd som får hantera det. Jag tycker att det var ett mycket dåligt agerande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.