Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förtroendet för Tomas Eneroth skadad efter tafsanklagelser

Anmäld till partiet – skedde på S-kongressen.
Tomas Eneroth har anklagats för att ha tagit en kvinnlig partikollega på rumpan.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tafsanklagelsen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kan ha skadat hans förtroende, rapporterar Ekot.

Vissa partivänner i hemdistriktet Kronoberg vill inte att han toppar länets vallista.

”Som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att utsätta en person för obehag, och det har jag också förklarat och bett kvinnan om ursäkt för”, skriver Eneroth till Ekot.

Infrastrukturministern anklagas för att ha tagit en kvinnlig partikollega på rumpan när han skulle hälsa på henne under partikongressen i november.

Han säger att det bara rörde sig om en kram. Saken anmäldes till partiets visselblåsarfunktion och utreddes intern – men utredningen lades ner utan åtgärd.

”Bör inte toppa”

Flera S-politiker från Kronoberg, infrastrukturministerns hemdistrikt, säger nu att hans förtroende kan vara skadad, rapporterar Ekot. Vissa anser att han inte borde toppa länets vallista.

””Jag tycker inte att han bör toppa listan. Det är klart att det här påverkar förtroendet, det vore konstigt annars”, säger en S-politiker till radion.

Tomas Eneroth skriver till Ekot att han förstår att hans förtroende diskuteras efter incidenten.

”Men som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att utsätta en person för obehag, och det har jag också förklarat och bett kvinnan om ursäkt för. Jag tycker det är bra att man tar upp händelser som man upplever som obekväma.”

Har polisanmälts

Incidenten på hotellrummet polisanmäldes tidigare i veckan, och saken ska utredas av särskilda åklagarkammaren.

– Förundersökning är inte inledd. Ärendet har nyligen inkommit till Särskilda åklagarkammaren. Nu pågår sedvanlig inhämtning av uppgifter som ska ligga till grund för åklagarens beslut om förundersökning ska inledas eller ej, skriver Maria Sterup i ett mejl till Smålandsposten.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.