Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förtroendet för Löfven sjunker i ny mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det svaga förtroendet för statsministern är ett tapp från 32 procent jämfört med marsmätningen.
Foto: Maja Suslin/TT
Även Miljöpartiets språkrör, miljöminister Åsa Romson, tappar i förtroende, från 13 procent till sju procent.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven fortsätter att sjunka. 

I en undersökning från Novus uppger bara 26 procent att de har mycket eller ganska mycket förtroende för honom.

Det svaga förtroendet för statsministern är ett tapp från 32 procent jämfört med marsmätningen. Även Miljöpartiets språkrör, miljöminister Åsa Romson, tappar i förtroende, från 13 procent till sju procent.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommenterar siffrorna i ett mejl till Expressen via sin presskontakt Peter Liljeros:  

”Jag tar människors oro på stort allvar och har tillförsikt inför att regeringen vidtagit flera åtgärder för att vända utvecklingen som vi sett de senaste åren, till exempel genom omfattande satsningar på jobb, bostäder men också att få ordning och reda i flyktingmottagandet. Det är förändringar som kommer göra verklig skillnad i människors liv. Jag är stolt över att arbeta tillsammans med en handlingskraftig partiledare och statsminister.”

Däremot stiger förtroendet för SD-ledaren Jimmie Åkesson, från 15 procent i mars till 20 procent nu. Högst förtroende bland partiledarna har Centerledaren Annie Lööf som får 27 procent, en ökning med två procentenheter.

"Kanske för lite visioner"

I en mätning i juni kunde Novus konstatera att 65 procent ansåg att samhället utvecklas åt fel håll, jämfört med 49 procent i juni året innan. En oro bland väljarna tror Torbjörn Sjöström, vd på Novus, hänger ihop med det överlag låga partiledarförtroendet.

– Inte bara oron i världen utan också troligtvis att först skulle det vara ett extraval, sedan ställdes det in, sen skapades decemberöverenskommelsen egentligen enbart i syfte att inte låta Sverigedemokraterna få inflytande. Jag tror att det blir för mycket taktik och kanske för lite visioner och lösningsvilja.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 009 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18–79 år den 20–25 augusti 2015.

Förtroendet ned redan i juni

Det har varit svajigt i flera opinionsmätningar för både Löfven och Romson en tid. 

Redan i juni när mätinstitutet Ipsos presenterade en mätning på beställning av Dagens Nyheter hade stödet för både Stefan Löfven och Åsa Romson rasat. 

I den mätningen hade förtroendet för statsministern sjunkit med 8 procentenheter ned till 34 procent. Romson tappade förtroende ned till 14 procent, vilket var ett tapp med 4 procentenheter. 

I maj i år visade Expressens/Demoskops analys att Socialdemokraterna tappade stöd hos äldre och att stödet för SD ökade i samma grupp. Analysen gjordes genom en jämförelse mellan opinionen i februari-mars och april-maj i år.  

Tappet för Socialdemokraterna var då störst i gruppen väljare nära pensionsålder, gruppen mellan 55 och 64 år. Där hade 6,9 procentenheter försvunnit. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.