Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förtroendet för Löfven rasar hos äldre väljare

Socialdemokraterna tappar stöd hos äldre - och samtidigt ökar SD i samma grupp.

Det visar Expressens/Demoskops analys av mätningarna från februari till maj.

Stefan Löfven anklagar alliansen och SD för opinionsförlusten efter den fällda regeringsbudgeten.

– Det innebär att för dem som är 55 plus eller 65 plus att pensionärerna inte fick någon sänkt skatt, säger han.

PARTIERNAS KOMMENTARER

MODERATERNA

– Den som föreslagit skatte- sänkning för pensionärer den här säsongen är ju jag och inte han (Stefan Löfven, reds anm). Nu börjar ju opinionsreaktioner komma in på de förslag som regeringen faktiskt har lagt. Nu börjar det bli dags för Stefan Löfven att stå till svars för sin politik. Och den riskerar ju att försvaga jobbtillväxten och därmed försvaga möjligheterna att investera i välfärden framöver.

Anna Kinberg Batra, partiledare

CENTERPARTIET

– Det kan möjligen vara så att det finns en besvikelse hos yngre väljare och hos kvinnor som satt sitt hopp till regeringen och som nu ser ett bra alternativ i Centerpartiet. Michael Arthursson, partisekreterare

FOLKPARTIET

– FP gjorde ett mycket dåligt valresultat. Vi har tagit dessa signaler på allvar och genomför ett genomgripande förändringsarbete. Maria Arnholm, partisekreterare

KRISTDEMOKRATERNA

– Vi är i en period med ett partiledarbyte där vi också fokuserar mycket på intern politikutveckling. I övrigt visar siffrorna på att vi har en mycket svag regering.

Acko Ankarberg, partisekreterare

SOCIALDEMOKRATERNA

– Vi har nu lagt en budget som kommer gå igenom Sveriges riksdag. Den budget vi la i höstas gick inte igenom för att SD och de fyra borgerliga partierna valde att rösta på de borgerligas förslag. Det innebär till exempel att för dem som är 55 plus eller 65 plus, att pensionärerna inte fick någon sänkt skatt. Vi hade en sänkt skatt med. Stefan Löfven, statsminister

MILJÖPARTIET

– Miljöpartiet visar ett lika starkt stöd som i valet. Men vi tänker jobba hårt under de kommande åren att med genomföra mycket politik för barnens skola och allas vår miljö.

Anders Wallner, partisekreterare

VÄNSTERPARTIET

– Den här våren har varit lite av en väntan på att den politik som vi förhandlat fram tillsammans med regeringen ska kunna bli verklighet. Vi är ett oppositionsparti med stort inflytande och jag tror väljarna kommer att se att det är med Vänsterpartiet som det blir skillnad i människors vardag.

Aron Etzler, partisekreterare

SVERIGEDEMOKRATERNA

– Det har funnits en stor andel socialdemokratiska väljare som under lång tid har varit kritiska till den förda invandringspolitiken. Men det är först nu man tycker att det gått så långt att det nått en smärtgräns och inte längre kan vara kvar i partiet på grund av den frågan. Vi ser också att stödet för oss växer och det gör det i alla grupper. Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen

Det har gått dåligt för Socialdemokraterna i flera opinionsmätningar den senaste tiden.

I Expressens/Demoskops väljarbarometer för maj fick partiet 27,7 procent - ett tapp på var sjunde väljare sedan januari.

Nu kan Expressen/Demoskop presentera en analys av vårens mätningar, en jämförelse mellan opinionen i februari-mars och april-maj.

De nya siffrorna visar att Socialdemokraterna förlorat närmare tre procentenheter, 2,9, från den ena perioden till den andra.

Störst är tappet bland äldre väljare i eller nära pensionsålder. I gruppen mellan 55 och 64 år har 6,9 procentenheter försvunnit.

– Det har nog funnits högt ställda förväntningar på snabbt förbättrade ekonomiska villkor för pensionärerna som de nu inte tycker har infriats, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

"Nu sker omriktningen"

När Expressen träffade statsministern i samband med hans medverkan i SVT:s barnprogram "Morgonshowen" under tisdagen pekade han återigen på den fällda rödgröna budgeten som en orsak till tappet.

– Vi har nu lagt en budget som kommer gå igenom Sveriges riksdag. Den budget vi la i höstas gick inte igenom för att SD och de fyra borgerliga partierna valde att rösta på de borgerligas förslag. Det innebär till exempel att för dem som är 55 plus eller 65 plus, att pensionärerna inte fick någon sänkt skatt. Vi hade en sänkt skatt med, säger han.

Nu förbereder regeringen höstbudgeten, säger Löfven.

– Nu lägger vi budgeten. Nu sker omriktningen av svensk politik. Vi går från skattesänkningar och nedskärningar till gemensamma investeringar. Då kommer också folk att märka skillnad, säger S-ledaren.

Förtroendet för S rasar bland äldre väljare.<br><strong>Stefan Löfven:</strong><br>"Vi har nu lagt en budget som kommer gå igenom Sveriges riksdag. Den budget vi la i höstas gick inte igenom för att SD och de fyra borgerliga partierna valde att rösta på de borgerligas förslag. Det innebär till exempel att för dem som är 55 plus eller 65 plus, att pensionärerna inte fick någon sänkt skatt. Vi hade en sänkt skatt med." Foto: Anders Ylander
<strong>Anna Kinberg Batra, M:<br></strong>"Den som föreslagit skatte- sänkning för pensionärer den här säsongen är ju jag och inte han (Stefan Löfven, reds anm). Nu börjar ju opinionsreaktioner komma in på de förslag som regeringen faktiskt har lagt. Nu börjar det bli dags för Stefan Löfven att stå till svars för sin politik. Och den riskerar ju att försvaga jobbtillväxten och därmed försvaga möjligheterna att investera i välfärden framöver."<strong><br></strong> Foto: Anna-Karin Nilsson
<strong>Michael Arthursson, C:</strong><br>"Det kan möjligen vara så att det finns en besvikelse hos yngre väljare och hos kvinnor som satt sitt hopp till regeringen och som nu ser ett bra alternativ i Centerpartiet." Foto: Jens L'Estrade
<strong>Acko Ankarberg, KD:<br></strong>"Vi är i en period med ett partiledarbyte där vi också fokuserar mycket på intern politikutveckling. I övrigt visar siffrorna på att vi har en mycket svag regering." Foto: Olle Sporrong
<strong>Maria Arnholm, FP:</strong><br>"FP gjorde ett mycket dåligt valresultat. Vi har tagit dessa signaler på allvar och genomför ett genomgripande förändringsarbete." Foto: Jens L estrade
<strong>Anders Wallner, MP:</strong><br>"Miljöpartiet visar ett lika starkt stöd som i valet. Men vi tänker jobba hårt under de kommande åren att med genomföra mycket politik för barnens skola och allas vår miljö" Foto: Anna-Karin Nilsson
<strong>Mattias Karlsson, SD:</strong><br>"Det har funnits en stor andel socialdemokratiska väljare som under lång tid har varit kritiska till den förda invandringspolitiken. Men det är först nu man tycker att det gått så långt att det nått en smärtgräns och inte längre kan vara kvar i partiet på grund av den frågan. Vi ser också att stödet för oss växer och det gör det i alla grupper." Foto: Anna-Karin Nilsson
<strong>Aron Etzler, V:</strong><br>"Den här våren har varit lite av en väntan på att den politik som vi förhandlat fram tillsammans med regeringen ska kunna bli verklighet. Vi är ett oppositionsparti med stort inflytande och jag tror väljarna kommer att se att det är med Vänsterpartiet som det blir skillnad i människors vardag." Foto: Sven Lindwall
1 / 8

Fler äldre väljer SD

Samtidigt som S förlorar bland de äldre väljarna ökar samma grupp hos SD - framför allt hos dem över 65 år där partiet ökar med fyra procentenheter jämfört med den tidigare mätperioden.

Nästan lika mycket som Socialdemokraternas tapp i samma grupp.

– En huvudriktning, särskilt bland pensionärer, ser ut att vara Sverigedemokraterna som har ganska stora uppgångar. SD är klart starkast bland de äldsta väljarna. Det är inte ett ungdomsparti längre, säger Peter Santesson som menar att tendensen att SD-väljare kommit från de borgerliga partierna ser ut att vända.

I Demoskopmätningen för maj gick alliansen om de rödgröna.

Men för Moderaterna handlar det om en marginell ökning på 1,2 procentenheter när man jämför perioden februari-mars till april-maj.

När Expressen frågar M-ledaren Anna Kinberg Batra varför hennes parti inte lyckades fånga upp Socialdemokraternas tapp lyder svaret:

– Vi har mycket kvar att göra för att förtjäna ännu större förtroende. Men jag tycker det är viktigt att vi har börjat föreslå sänkt skatt för den som fyllt 64, redan före pensionsåldern. Vi behöver gå vidare med att det lönar sig att jobba längre. Och vi behöver gå vidare med att förbättra förslag för välfärden.

Bland gruppen kvinnor återfinns den största ökningen hos Centerpartiet som går upp med 2,1 procent från den första jämförelseperioden till den andra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!