Efter att Vänsterpartiet var med och fällde statsminister Stefan Löfven och hans regering den 21 juni har partiledaren Nooshi Dadgostars förtroende ökat stort bland väljarna, visar Sifos julimätning. I den uppger nu 29 procent av väljarna att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för henne. Det innebär en ökning med hela 11 procentenheter sedan motsvarande mätning i juni månad.
– Det är en väldigt kraftig uppgång för en enskild månad, särskilt för en ny partiledare. Däremot är det inte någon sensationellt hög siffra i sig, Jonas Sjöstedt hade 45 när han lämnade. Så här är det uppgången som är det starka och inte siffran i sig, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén och fortsätter:
– Men det handlar rimligen väldigt mycket om exponeringen, hanteringen av omröstning och det kravställande som synts hos allmänheten.

Samtidigt minskar förtroendet för Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som också haft en aktiv roll i regeringskrisen, med sex procentenheter.
– Det kan mycket väl också handla om hanteringen kring det här. Hon har uteslutit samarbeten både till vänster och till höger, och då kan man göra sig mer impopulär bland olika läger också. För det är ju inte bara de egna väljarna som utgör partiledarförtroendet, utan även hur det ser ut bland de andra partierna.
Högst förtroende av alla partiledare har fortfarande Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, följd av Moderaternas Ulf Kristersson. Annie Lööfs tapp innebär däremot att hon nu ligger på en sjätteplats i förtroendeligan, vilket kan jämföras med förra månadens tredjeplats.
I stället är det nu Nooshi Dadgostar som nu intar tredjeplatsen, tätt följd av Kristdemokraternas Ebba Busch och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

KD-ledaren har högst förtroende bland egna väljarna
Ebba Busch är fortfarande den partiledare som har högst förtroende bland de egna väljarna, visar mätningen. Men även här ökar Nooshi Dadgostar stort. Bland de egna väljarna uppger nu 87 procent att de har stort eller mycket stort förtroende för henne, vilket kan jämföras med 70 procent i juni. Det är en uppgång med 17 procentenheter och därmed månadens högsta uppgång.
Till skillnad från förtroendet från samtliga väljare behåller Annie Lööf i stort förtroendet bland de egna väljarna genom att bara tappa en procentenhet. Samtidigt som nedgången för Jimmie Åkesson är desto större. Mellan juni och juli tappar han sju procentenheter när det kommer till andelen av de egna väljarna som uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för honom, även om han fortfarande befinner sig på en hög siffra.
– Att ha en siffra på 97, som han hade förra månaden, är nästan extremt. Det ska väl nästan inte vara så höga siffror. Ligger man över 90 så får man nog säga att det ligger väldigt högt. Det kan så klart ha att göra med den här krisen, men det kan också vara så att juni var en exceptionell månad, säger Toivo Sjörén.
Samtidigt konstaterar han att det inte är någon av partiledarna som skaffat sig ett grundmurat högt förtroende ännu.
– Det är inget som är nytt med denna mätning, men det är ju ingen som kommer över 50 procent.
PARTILEDARFÖRTROENDE JULI 2021
Stefan Löfven (S): 38 procent (+2)
Ulf Kristersson (M): 36 procent (-1)
Nooshi Dadgostar (V): 29 procent (+11)
Ebba Busch (KD): 28 procent (+2)
Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+1)
Annie Lööf (C): 26 procent (-6)
Nyamko Sabuni (L): 11 procent (+1)
Per Bolund (MP): 11 procent (-1)
Märta Stenevi (MP): 10 procent (-1)
Andel som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende. Förändring mot juni 2021 inom parantes. Uppgången för Nooshi Dadgostar och nedgången för Annie Lööf är statistiskt säkerställd.
FÖRTROENDE BLAND DE EGNA VÄLJARNA
Ebba Busch (KD): 92 procent (−1)
Jimmie Åkesson (SD): 90 procent (−7)
Nooshi Dadgostar (V): 87 procent (+17)
Annie Lööf (C): 87 procent (−1)
Stefan Löfven (S): 86 procent (−4)
Ulf Kristersson (M): 85 procent (+4)
Märta Stenevi (MP): 67 procent (+7)
Per Bolund (MP): 57 procent (0)
Nyamko Sabuni (L): 55 procent (+1)
Andel bland de egna väljarna som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende. Förändring mot juni 2021 inom parantes.
SÅ GJORDES MÄTNINGEN
Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.
Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?
Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.
Undersökningsperiod: 2 till 4 juli 2021.
Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.
Antal genomförda intervjuer: 1066.
Beställare: Expressen.