Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förtroendet för Busch och Kristersson minskar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Moderaterna partiledare Ulf Kristersson.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson och Ebba Busch tappar signifikant i den senaste förtroendemätningen från Expressen/Sifo. 

Samtidigt får Johan Pehrson en blygsam start – bara nio procent av svenskarna uppger att de har förtroende för den nya L-ledaren.

– Vi har ett omvärldsläge som just nu gör det svårt för de mindre partierna att synas, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén, som tillägger att det finns hopp givet att V-ledaren Nooshi Dadgostar inledde förtroendeligan med samma siffra.

Ukrainakrisen fortsätter att smitta av sig på den svenska inrikespolitiska opinionen. Trots högeroppositionens kritik mot regeringen efter påskkravallerna är det framför allt förtroendet för Moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokraternas dito Ebba Busch som sjunker tillbaka i majmätningen från Sifo, som görs på uppdrag av Expressen. 

Kristersson och Busch backar fem respektive fyra procentenheter, vilket är mätningens enda statistiskt säkerställda förändring. Även förtroendet för statsminister Magdalena Andersson minskar med tre procentenheter, men förändringen ligger inom felmarginalen. Klart är att avståndet mellan oppositionsledaren och statsministern är betydande, på 24 procentenheter.

– Det har varit ett väldigt stort medialt fokus på statsministern och regeringspartiet på grund av diskussionen om Nato, som har blivit mer av en intern socialdemokratisk diskussion än ett samtal mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Allt hänger nu på vad S gör, och det gör att M kommer bort lite från de centrala frågorna. Sådant påverkar väljarförtroendet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 29 april - 1 maj 2022.

Antal genomförda intervjuer: 1157.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Beställare: Expressen.


KD-ledaren Ebba Busch har dock varit synlig i medierna i samband med sitt utspel om att poliserna borde ha ”skjutit skarpt” under upploppen.

– Det har varit en hel del diskussion om Ebba Busch. Sedan är nedgången för henne lite fram och tillbaka, hon låg ovanligt högt i aprilmätningen och är nu tillbaka på samma siffra som i mars. Hon är fortsatt nummer tre i toppen, tillsammans med SD-ledaren Jimmie Åkesson, så det är ännu långt till botten.

”Ingen direkt succéstart”

I botten placerar sig alltjämt MP-språkrören Märta Stenevi och Per Bolund, som ligger kvar på samma låga siffror som i april. Strax ovanför duon gör nykomlingen Johan Pehrson debut på nio procent. Liberalernas nya partiledare, som tog över efter Nyamko Sabuni för snart en månad sedan, är dock fortfarande okänd för många väljare.

– Det är ingen direkt succéstart. Johan Pehrson har visserligen en negativ majoritet emot sig, men framför allt är många osäkra. Totalt uppger 31 procent att de saknar uppfattning om honom, och bland kvinnor är siffran hela 43 procent. Vi har ett omvärldsläge som just nu gör det svårt för de mindre partierna att synas – inte heller i väljaropinionen syns någon automatisk uppgång på grund av partiledarbytet – men man bör vänta och se om han kan lyckas bli lite mer känd, säger Toivo Sjörén.

Expressen/Sifo partiledarförtroende maj

Magdalena Andersson (S): 58 procent (-3)

Ulf Kristersson (M): 34 procent (-5)*

Ebba Busch (KD): 26 procent (-4)*

Jimmie Åkesson (SD): 26 procent (-2)

Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (0)

Annie Lööf (C): 21 procent (-2)

Johan Pehrson (L): 9 procent

Per Bolund (MP): 8 procent (0)

Märta Stenevi (MP): 7 procent (0)

*Signifikant förändring sedan mätningen i april.


Andelen visar hur många som svarade att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för partiledaren. 

Balansvärde

Magdalena Andersson (S): +38

Ulf Kristersson (M): -8

Johan Pehrson (L): -20

Nooshi Dadgostar (V): -22

Annie Lööf (C): -31

Jimmie Åkesson (SD): -32

Ebba Busch (KD): -33

Per Bolund (MP): -46

Märta Stenevi (MP): -49

Nyamko Sabuni (L): -50

Andel som har förtroende i förhållande till andel som saknar förtroende.


Opinionschefen jämför med Vänsterledaren Nooshi Dadgostar, som också fick nio procent i sin första mätning som partiordförande november 2020. Under de följande månaderna ökade förtroendet till blygsamma tolv procent, för att sedan rusa till runt 30 procent i samband med förra sommarens regeringskris och Vänsterpartiets löfte att fälla regeringen på frågan om marknadshyror.

– Nooshi Dadgostar hade en mycket bra start som partiledare, men hennes första grundvärde var detsamma som för Johan Pehrson. Däremot är det stor skillnad att ha nio procent om du har varit med under lång tid, likt Per Bolund och även Märta Stenevi som har varit minister. Då kan man inte skylla på att man är okänd.

Annie Lööf stark internt

Sedan regeringskrisen har dock väljarförtroendet för Nooshi Dadgostar svalnat något. Det gäller också Centerledaren Annie Lööf, som har haft en nedåtgående trend sedan statsministeromröstningen i november förra året, då Centern släppte fram Magdalena Andersson men röstade ner regeringens budget. 

– Annie Lööf har inte riktigt återhämtat sig sedan i vintras och sjunker nu ytterligare till 21 procent. Däremot har hon fortfarande en väldigt stark ställning internt i partiet. Hon och Magdalena Andersson ligger högst bland de egna väljarna med 93 procent, men även Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Nooshi Dadgostar ligger högt internt, säger Toivo Sjörén.

Ytterligare ett tecken på statsminister Magdalena Anderssons dominans i förtroendemätningen är det så kallade balansvärdet, alltså andelen som är positiva i förhållande till andelen negativa. Endast 20 procent av svenskarna uppger att de saknar förtroende för statsministern, vilket gör att hon till skillnad från alla andra partiledare ligger på plus – med råge.

– De allra flesta partiledare har ett negativt balansvärde, förutom Magdalena Andersson och Ulf Kristersson, men nu halkar även han ner på minus. När konfliktnivån inom svensk inrikespolitik ökar igen kan förtroendet för statsministern mycket väl minska bland väljare som inte står henne så nära, framför allt moderater och kristdemokrater. Men där är vi inte ännu. 



◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.