Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förtroendet är nu lika stort som Reinfeldts

Stefan Löfven. Foto: Robban Andersson

Nu flåsar S-ledaren Stefan Löfven statsminister Fredrik Reinfeldt i nacken.

I Expressens/Demoskops senaste mätning är förtroendet för de båda ledarna jämnt.

Samtidigt går Socialdemokraterna starkt framåt i opinionen.

FAKTA

LÖFVEN HÅLLER EN LÅG PROFIL

Stefan Löfven har sedan han tillträdde som ny S-ledare haft en låg profil.

Första stora publika initiativet kom i slutet av februari när Löfven inledde sin turné med att besöka representanter för näringslivet runt om i landet. Han har bara vid ett fåtal tillfällen synts i tv-sammanhang och Expressen publicerade i går en längre intervju.

Under den senaste tidens storm kring regeringen Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors har Löfven uttryckt försiktig kritik, till skillnad från andra oppositionspartier.

Genom att hålla en låg profil och välja sina offentliga uttalanden med omsorg har den nye S-ledaren lyckats vända partiets katastrofala siffror till succé. I Demo­skops senaste mätning är förtroendet för Stefan Löfven i genomsnitt 3,37 på en femgradig skala, vilket kan jämföras med 3,44 för Reinfeldt.

- S har valt ett annat, ganska sparsmakat sätt att nå ut och man har valt att synas i sammanhang som inte alltid varit de mest förväntade, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Samtidigt har regeringen mött bakslag på bakslag. I slutet på februari orsakade frågan om singelkvinnors rätt till att skaffa barn via insemination en splittrad allians. Två moderata statsråd, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Sten Tolgfors, har på kort tid fått blixtinkalla presskonferenser inför oppositionens hot om misstroendeförklaringar.

Uppåtgående effekt

Fredrik Reinfeldt. Foto: Foto: Christian Örnberg Men frågan om Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien är känsliga även för socialdemokraterna. Stefan Löfven har länge varit en stark förespråkare av svensk vapenexport. Dessutom var det den socialdemokratiska regeringen som 2005 ingick det inledande avtalet med diktaturen, vilket nu satt partiet i något av en rävsax. När Sveriges radios Ekoredaktion i förra veckan avslöjade vapenaffärerna var det inte Stefan Löfven som förde sossarnas talan, utan gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg.

-Vi vill att fler ska kunna synas. Att fler har haft möjlighet att prata om olikapolitiska sakfrågor tror jag är huvudskälet till att vi går framåt, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Strategin har hittills haft en uppåtgående effekt på förtroendet för S-ledaren.

- Att inte exponera sig lika mycket kan vara del av en medial strategi som är klok. Att skapa en sorts sug efter personen, ett intresse genom att inte vara med och kommentera allting, säger professor Lars Nord.

Visar ingen iver att mötas

Varken Reinfeldt eller Löfven har visat någon direkt iver att mötas i en första partiledardebatt, något som måste ske utanför riksdagen eftersom S-ledaren saknar plats i riksdagen.

- För Löfvens del betyder det att han ytterligare ett tag kan spela på den här låga profilen, säger Lars Nord.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten konstaterar att förtroendet för Reinfeldt och regeringen fortfarande är starkt:

- Minskat utanförskap och en politik för fler jobb är viktiga frågor för väljarna och det speglas i förtroendesiffrorna för regeringen och Fredrik Reinfeldt. Oavsett vem som nu leder Socialdemokraterna har inget förändrats, de saknar både nya idéer och politiska förslag och har framför allt inget samlat regeringsalternativ.