Förtroenderas för Sahlin och Östros

Publicerad
Uppdaterad
Reinfeldt/Borg sopar banan med Sahlin/Östros i budgetstriden. I alla fall enligt en ny förtroendemätning från Demoskop.
- Trots ett större stöd för oppositionen vinner regeringen matchen kring de två regeringsalternativens budget, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, i en kommentar.
Expressen/Demoskop har i en ny opinionsmätning frågat hur förtroendet påverkats för regeringsalternativen, statsminister- och finansministerkandidaterna efter att regeringen kommit med sin vårbudget och oppositionen med sin skuggbudget.

Minskat förtroende

Resultatet visar på ett tydligt övertag för alliansen:
Även om fler - 33 mot 28 procent - har fått ökat förtroende för de rödgröna är det samtidigt betydligt fler som har fått minskat förtroende för de rödgröna.
Statsminister Fredrik Reinfeldt vinner lätt mot Mona Sahlin, och finansminister Anders Borg vinner ännu lättare mot Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros i förtroendekampen.
Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan är inte oroad över siffrorna:
- Vi har nu presenterat ett stort antal åtgärder för att ta oss an arbetslösheten med fokus på ungdomsarbetslösheten, medan regeringen står tomhänt och bara försöker skylla ifrån sig.
Att de två främsta S-företrädarna förlorar sina förtroendematcher mot sina moderata motsvarigheter har sin förklaring enligt Baylan:
- De som sitter på själva uppgifterna - i det här fallet att vara statsminister och finansminister - har ett visst försprång. I praktiken går det bara att visa vad man går för när man väl sitter där.
För Moderaterna och alliansen är siffrorna betydligt roligare läsning. Men trots fortsatt höga förtroendesiffror ligger de långt efter de rödgröna i opinionen - gapet är 8,7 procentenheter enligt aprilmätningen från Demoskop.

Matchen börjar

Vad gör ni för fel?-
Jag tror inte att det handlar om att vi gör fel. Men under en mandatperiod riktas strålkastarna mot den sittande regeringen. Det har fattats tuffa beslut som vi vet är långsiktigt riktiga, inte minst inom arbetsmarknadspolitiken och sjukförsäkringen, säger partisekreteraren Per Schlingmann, M.
- Nu har S, V och MP presenterat en gemensam politik och väljarna kan inte på samma sätt önskedrömma sig om vad de står för gemensamt. Nu börjar matchen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag