Mona Sahlin. Foto: Christian Örnberg
Mona Sahlin. Foto: Christian Örnberg

Förtroenderas för Mona Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Förtroendet för S-ledaren Mona Sahlin har rasat till rekordlåga 23 procent, en minskning med sju procentenheter på en månad. Bland S-väljarna har bara 51 procent förtroende för henne, enligt en opinionsmätning från Synovate.
I mars 2008, då förtroendet för Sahlin var som högst, var siffran 67 procent och för en månad sedan låg den på 58 procent.
- Oavsett om det står 40 eller 33 eller 23 (procent) för partiet eller för mig så är jag fortfarande lika övertygad om att när vi går till val så är det den regeringskonstellation och den statsministerkandidat som har de tydligaste beskeden i jobbfrågan som väljarna känner störst förtroende för, säger Sahlin till Dagens Nyheter.

Skandal lever kvar

I undersökningen uppgav 14 procent av de tillfrågade att Toblerone är det första de kommer att tänka på när de får höra namnet Mona Sahlin.
- Tobleroneskandalen för 14 år sedan lever fortfarande kvar. Hon lyckades aldrig reda ut den med stora väljargrupper - och det ligger henne i fatet, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till tidningen.

Tydlighet

DN har talat med 30 ledande socialdemokrater om hur Sahlin ska kunna vända den nedåtgående trenden. Många av dem återkommer till att hon och partiledningen måste bli tydligare med att berätta vad man vill.
Däremot är uppfattningarna delade om vilken betydelse samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har för S-nedgången i opinionen. De flesta anger det dock som en viktig förklaring.
S-raset i opinionen bekräftades i en mätning i veckan. På en månad har partiet förlorat nästan en kvarts miljon väljare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag