Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förtroenderas för Annie Lööf och Ebba Busch

Viktor Barth-Kron: ”Hade nog gärna haft det ogjort”.
Annie Lööf (C).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Ebba Busch (KD).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Stefan Löfven (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Väljarnas förtroende för Annie Lööf och Ebba Busch sjunker markant.

Båda partiledarna tappar 4 procentenheter i Expressen/Sifos nya mätning – och det kan bero på deras inblandning i ”affärer” rörande Fredrick Federley respektive fastighetsköp.

Stefan Löfvens julhandel påverkar bara hans förtroende marginellt, enligt mätningen.

Förtroendet för partiledarna är relativt stabilt, enligt Sifos januarimätning gjord på uppdrag av Expressen. De enda statistiskt säkerställda förändringarna – minskningar – drabbar Annie Lööf (C) och Ebba Busch (KD).

Centerledarens förtroende sjunker med 4 procentenheter till 25 procent sedan decembermätningen. KD-ledaren tappar lika mycket och hamnar på 26 procent. Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén kan Lööfs Frederick Federley-affär och Buschs fastighetsaffär ha bidragit till minskningarna.

– De båda har fått saker som de helst inte vill tala om. Den ena har frågan om hur man hanterar en EU-parlamentariker. Den andra en mera personlig fastighetsaffär, säger Toivo Sjörén.

– De måste försvara något negativt i stället för att säga något positivt om partiets politik som drar väljare till sig. Det kan röra sig om en fördröjd effekt av dessa affärer, säger han.

Eliasson överskuggade Löfven

Samtidigt tycks statsminister Stefan Löfven (S) klara sig relativt oskadd undan all negativ publicitet i samband med avslöjande av att han julhandlat i strid med sina egna rekommendationer. 39 procent av väljarna har ganska eller mycket stort förtroende för Löfven, en minskning med 2 procentenheter som faller inom felmarginalen, enligt Sifo.

– Löfven har bara minskat marginellt från 41 procent till 39. Det verkar inte som att hans galleriahandlande har haft någon större effekt. Hans handlade har ju också spätts ut och överskuggats av MSB-chefens resa och av andra politiker julhandlat och flugit söderut, säger Toivo Sjörén.

– Sannolikt bidrar beteendet mer till minskat förtroende för politiken och politiker i allmänhet än för enskilda politiker, säger han.

Toivo Sjörén nämner justitieminister Morgan Johanssons shopping i Lund, finansminister Magdalena Anderssons skidresa til Sälen samt MSB-chefen Dan Eliassons och M-riksdagsmannen Hans Wallmarks semester i Las Palmas.

– När politiker som kommer med råd och rekommendationer själva bryter mot dessa drabbar det förtroendet för politiken i allmänhet. Det mildrar effekten för de enskilda politikerna, säger han.

Kvinnor och män tycker olika

Stefan Löfven (S) har högst förtroende bland väljarna med 39 procent, följd av Ulf Kristersson (M) med 35 procent. Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) delar tredjeplatsen med 26 procent med Annie Lööf (C) strax efter på 25 procent.

Sedan är det ett hopp till bottenskiktet. Nooshi Dadgostar (V) och Isabella Lövin (MP) har båda 13 procent, Per Bolund (MP) har 12 procent – och Nyamko Sabuni (L) ligger fast förankrad på sistaplatsen med 7 procent.

 – Det är genomgående rätt stora skillnader i förtroende när det gäller män och kvinnor. Löfven har förtroende hos 47 procent av kvinnor, 30 procent av män. Ulf Kristersson har förtroende hos 40 procent av män, 30 procent av kvinnor. Det är delvis en funktion av hur man röstar, säger Toivo Sjörén.

Centerpartiets biträdande partisekreterare Magnus Demervall skriver i en kommentar:

”Under den senaste tiden har Demoskop visat en uppgång för Annie Lööf och att förtroendet har ökat, så det är för tidigt att dra några slutsatser. Vårt fokus nu är på att minska smittspridningen, se till att vården har de resurser som krävs och att rädda så många företag och jobb som möjligt genom pandemin.”


Expressen/Sifo – partiledarnas förtroende i januari 2021

Andel ganska stort förtroende och mycket stort förtroende

Stefan Löfven (S) 39 procent (-2 från december)

Ulf Kristersson (M) 35 procent (-1)

Jimmie Åkesson (SD) 26 procent (-2)

Ebba Busch (KD) 26 procent (-4, statistiskt säkerställt)

Annie Lööf (C) 25 procent (-4, statistiskt säkerställt)

Nooshi Dadgostar (V) 13 procent (+1)

Isabella Lövin (MP) 13 procent (+1)

Per Bolund (MP) 12 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L) 7 procent (-1)

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare? 

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 30 december 2020 till 3 januari 2021.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 441

Beställare: Expressen.

Ur arkivet: Konflikten mellan Esbjörn Bolin och Ebba Busch

Så här sammanfattade Expressen Ebba Busch fastighetsaffär i början av december.

Ur arkivet: Lööf om domen mot Federleys tidigare sambo

December 2020: Centerpartiets andre vice ordförande, EU-parlamentarikern Fredrick Federley lämnade sina politiska uppdrag efter att det kommit fram att hans tidigare sambo dömts för grov våldtäkt mot barn. Så här kommenterade Centerpartiets partiledare Annie Lööf domen i december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.