Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSvenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledamoten Per Wästberg säger till SVT att det kan bli en förtroendeomröstning på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNLedamoten Per Wästberg säger till SVT att det kan bli en förtroendeomröstning på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledamoten Per Wästberg säger till SVT att det kan bli en förtroendeomröstning på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera ledamöter i Svenska Akademien träffades på onsdagen i Börshuset i Stockholm för att dela ut nordiska priset. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBLFlera ledamöter i Svenska Akademien träffades på onsdagen i Börshuset i Stockholm för att dela ut nordiska priset. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Flera ledamöter i Svenska Akademien träffades på onsdagen i Börshuset i Stockholm för att dela ut nordiska priset. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Möjlig förtroendeomröstning om Sara Danius på torsdagen

Publicerad

Det kan bli en förtroendeomröstning om Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius i dag.

Danius lämnade Börshuset i går kväll en taxi efter prisutdelningen – utan att kommentera krisen.

Men på torsdagsmorgonen lade hon ut en bild på Facebook på en bukett röda rosor.

"De mest magnifika rosor", skriver Sara Danius.

 

I samband med utdelningen av nordiska priset träffades flera ledamöter från den Svenska Akademien på Börshuset i Stockholm. 

Där bekräftar akademiledamoten Per Wästberg för SVT att de kan genomföra en förtroendeomröstning om ständige sekreteraren Sara Danius på torsdagen. 

"Blir ett spännande möte"

– Morgondagens sammanträde blir spännande, men helt oförutsägbart, säger ledamoten Horace Engdahl till SVT.

Ständige sekreteraren Sara Danius lämnade inga kommentarer kring krisen på Akademien. 

– I kväll har vi haft en fantastisk kväll där vi har firat Agneta Pleijels strålande författarskap. Det har varit underbara bommor, stor glädje. Vi har firat litteraturens idé här i kväll, säger hon innan hon lämnade i en taxi.

 

Sara Danius lade på morgonen upp en bild på buketten med rosor hon bar med sig från börshuset.Foto: Facebook

På bilder sågs hon bära en bukett rosor på vägen hem. Möjligen ett tack från ledamöterna.

I vilket fall lade Sara Danius ut en bild på en bukett med tio röda rosor på Facebook tidigt på torsdagsmorgonen.

"De mest magnifika rosor", skriver hon.

I kommentarsfältet stöttas hon av flera vänner.

"Du är värd alla rosor", skriver författaren Ana Valdes.

En annan följare skriver:

"Det är du värd....Du är den häftigaste ständiga sekreteraren ever.

Kan rösta om förtroendet för Sara Danius

I samband med utdelningen av nordiska priset dök flera ledamöter upp – däribland Tomas Riad och Sture Allén som sade att han har förtroende för ständige sekreteraren Sara Danius. 

Tomas Riad ville inte kommentera hur han ser på Akademiens framtid. 

– Jag tänker inte kommentera det i kväll, säger han.

När lämnar ni besked om hur arbetet fortsätter?

– Det kan jag inte svara på nu.

Agneta Pleijel inledde sitt tal i samband med utdelningen med att säga att Sara Danius och Sara Stridsberg, som höll ett tal till Pleijels ära, gör den här kvällen till en fest. Pleijel berättade också en anekdot från när hon var kulturchef på Aftonbladet. Dagar då hon kände sig missmodig när hon kom in på redaktionen brukade kollegan Axel Liffner titta upp från sin Halda, genom cigarettröken, och säga: ”Du duger. Idag också.” 

 

LÄS MER: Horace Engdahl: Jag förfäras över råheten i Akademiens maktkamp 

 

Budskapet tycktes vara riktat som en hälsning till Danius och kanske även Stridsberg, som några tröstande ord i krisen.

Sara Stridsberg höll tal till pristagaren

Ledamöten Sara Stridsberg – som tidigare sagt att hon överväger att lämna Akademien – höll ett tal till pristagaren Agneta Pleijels. 

Efter prisutdelningen bjöd Sara Danius in särskilt utvalda gäster till mingel, med bland andra Tomas Riad och Kristina Lugn. Däremot valde Horace Engdahl att lämna direkt. På frågan om vad som kommer hända med Akademien nu svarar ledamoten: 

– Fråga någon som vet.  

LÄS MER: Sara Danius alter ego ”Gittan” har splittrat Akademien 

 

Sara Danius har den senaste veckan kritiserats från bland andra Horace Engdahl, mot bakgrund av den omröstningen gällande ett uteslutande av ledamoten Katarina Frostenson som fick tre ledamöter att lämna sina arbeten. 

I en text på Expressen Kultur skrev Horace Engdahl att Sara Danius är den av alla ständige sekreterare som skött sin uppgift sämst och pekade på vidden av den splittring som råder inom Svenska Akademien. 

Två falanger – efter omröstningen om Frostenson

Per Wästberg tillhör den grupp på sex personer som röstade för att utesluta Katarina Frostenson. 

Efter att tre ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – hoppat av Akademien har den andra falangen satt sitt hopp till kungen. I går träffade ledamoten Anders Olsson – som nu är tillfällig direktör – Akademiens beskyddare vid Drottningholms slott i Stockholm. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag