Försvunnen pojke hittad i kloakerna – efter sju dygn

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Efter 181 timmar hittades åttaårige Joe i kloakerna.
Foto: Martin Remmers / TT NYHETSBYRÅN

Kurragömma eller mord?

I sju och ett halvt dygn gäckades tysk polis av åttaårige Joes försvinnande.

25 juni hittade han – vid liv – i staden Oldenburgs kloaksystem.

Den åttaårige pojken försvann i fredags 17 juni i den nordvästtyska staden Oldenburg och polisen som snabbt satte i gång en sökaktion befarade då att pojken på grund av en funktionsnedsättning kunde missförstå letandet av honom som en omgång kurragömma.

De omständigheterna fick tysk polis att vädja om tips, så att Joe snabbt kunde komma tillrätta och tas om hand på en vårdinrättning.

Befarade mord

Tipsen kom dock att spä på farhågorna om Joes öde. 23 juni tillsatte polisen i Oldenburg en mordkommission.

”På grund av uppgifter från ett vittne finns nu en misstanke om att Joe kan ha fallit offer för brott”, skrev polisen då i ett pressmeddelande.

Ytterligare en faktor som då spelade in var att pojken varit försvunnen i över sex dygn.

”Sökandet efter Joe har hittills misslyckats. Därför har det ursprungliga antagandet att barnet medvetet gömt sig blivit allt mer osannolikt”, skrev polisen.

Men utvecklingen i fallet Joe kom att sväng ytterligare en gång.

Hittades i kloakerna

Tidigt på morgonen, 25 juni, larmades polis och räddningstjänst i staden med anledning av att en förbipasserande hört märkliga ljud under ett brunnslock. När brunnslocket väl lyfts på hittades åttaårige Joe vid liv, om än nedkyld och utmattad – 181 timmar efter försvinnandet.

Hur han hamnade i kloakerna är fortsatt okänt. Polisen har inte kunnat prata med pojken, som fortsatt vårdas på sjukhus, enligt Bild.

De har däremot undersökt kloaksystemet med en slags kameraförsedd radiostyrd bil med förhoppningen att kunna se var pojken krupit runt – då de tror att pojken lämnat spår efter sig.

12-åring rånar bensinmack – tar pistol ur ryggsäcken och skjuter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.