Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvunne Marcus, 15, har hittats i New York

Svenske Marcus Kerttu försvann vid ett McDonaldsbesök på Manhattan på lördagen.
Manhattan i New YorkFoto: Erik Pendzich/Rex

NEW YORK. Svenske Markus Kerttu, 15, är hittad.

Tidigt i morse svensk tid upptäcktes pojken av en polis i New Yorks tunnelbana och kunde föras till sin väntande pappa.

– Han är på sjukhus just nu för en rutinkontroll, men han ska vara oskadd som jag förstår det, säger en presstalesman på NYPD till Expressen.

Marcus Kerttu från Stockholm försvann ensam i en av världens största städer.

Marcus pappa Stig Kerttu, som rest till New York med sin son på semester, säger till Expressen att de två skulle ha flugit hem till Sverige under lördagen.

Han följde under kvällen oroligt polisens sökande efter sonen som redan fått klara sig själv en natt i mångmiljonstaden.

Tidigt i morse, svensk tid, hittades pojken.

– Han hittades av MTA-polisen på Penn Station, säger presstalespersonen på NYPD som inte hade någon information om var Marcus Kerttu befunnit sig i över 24 timmar.

Penn station är New Yorks största hub för tunnelbana och fjärrtåg och MTA-polisen är den del av polismyndigheten som specifikt jobbar med tunnelbanan i staden.

– Personalen där kände igen honom från bilderna vi skickat ut.

Marcus Kerttu är nu på sjukhus för en rutinkontroll.

– Han ska vara oskadd som jag förstår det, säger presstalesmannen på polisen.

Försvann från McDonald´s

Det var under fredagskvällen lokal tid som Marcus Kerttu försvann från snabbmatskedjan McDonald's restaurang på Canal street – mitt i Manhattans Chinatown.

Enligt polisrapporten ska 15-åringen ha ställt sig upp och självmant vandrat ut medan hans pappa var på toaletten.

Marcus har diagnosen asperger – en funktionsnedsättning, som kan göra det svårt att samspela och kommunicera med andra människor.

Misstänker inget brott

Polisen tillbakavisade alla misstankar om att det skulle kunna röra sig om ett frihetsberövande och misstänker i nuläget heller inget annat brott:

– Nej, det verkar bara som att han gått därifrån. Det finns inga uppgifter om att han lurats i väg eller liknande, säger en talesperson för New York-polisen, NYPD.

Stig Kerttu letade i flera timmar i området innan han begav sig tillbaka till hotellet i Manhattans midtown, knappa fyra kilometer bort, i hopp om att sonen letat sig hem.

Så var inte fallet.

Skickade en efterlysning

Han larmade därför polis som svarade med att skicka ut en efterlysning med bilder på Marcus Kerttu till polispatruller och tunnelbanehållplatser.

Flera amerikanska medier rapporterade om försvinnandet, bland andra Daily News.

UD:s presstjänst bekräftade att de känner till fallet via medier men inte har någon övrig information att delge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.