Försvunne hästen Helge hittad död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hästen Helge försvann från sin hage utanför Norrtälje under nyårsnatten.
Sedan dess har tusentals människor engagerat sig i sökandet.
En stor del av sökandet har kretsat kring Limmaren, där Helge till slut hittades. Fotot är från ett tidigare tillfälle under sökandet.

Hästen Helge, 10, som varit försvunnen sedan nyårsafton har hittats.

– Helge hittades nära stranden där det inte varit så djupt. Jag tror att han inte behövde lida – det gick nog fort när han drunknade, säger ägaren, veterinären Matilda Gustafsson, 41, till Expressen.

Hon lät begrava honom i en skogsbacke på lördagen.

Helge var en rejäl nordsvensk på drygt 600 kilo och snäll och trogen som få hästar, enligt Matilda Gustafsson.

När nyårsraketerna och smällarna steg på himlen på nyårsafton blev Helge, som stod utomhus i närheten av Norrtälje, livrädd och sprang i väg tillsammans med sin hästkompis.

Kompisen kom så småningom tillbaka.

Men Helge var borta och Matilda blev naturligtvis förtvivlad, för äntligen hade hon hittat en häst som hon skulle börja köra med.

Flera hundra människor, bland annat ledda av Josefin "Jossan" Stenqvist, har länge letat efter Helge kring sjön Limmaren i Roslagen.

Man har använt allehanda tekniska apparater, bland annat drönare, utan resultat.

När Expressen talade med Stenqvist i förra veckan berättade hon att isarna höll på att gå upp på Limmaren och alla andra småsjöar, och att människor som bor kring sjöarna hade lovat att hålla ögonen öppna.

Det var precis vad de gjorde på lördagen när Helge hittades, som Norrtelje Tidning först uppmärksammade.

Matilda Gustafsson berättar:

– Det var en familj som var ute med sin båt i Limmaren för att rensa i en kanal, och då passade kvinnan i familjen att köra en bit och titta om hon möjligtvis skulle se Helge. Och det gjorde hon. Kvinnan såg Helge ligga under vattnet och ringde till mig och sa, att "nu ser jag Helge".

– Sedan bogserade hon Helges kropp efter båten till en annan strand, där man kunde använda en skogsmaskin för att hissa upp Helges kropp ur vattnet.

Matilda säger att hon tror och hoppas att Helge inte behövde lida, att allt gick fort, och att han slapp ha ångest.

– Helge var otroligt snabb när han satte av i trav och om han sprungit ut på isen, hamnat i en vak och sedan under isen måste det ha gått fort. Och hästar är väl inte som människor, att de tänker på barn och familj och dem som ska måste hitta dem, utan hästar är mer i "här och nuet", säger hon.

Hon säger också att kroppen var väl bevarad och att just när Helge hissades upp sprack solen upp på himlen över Roslagen.

Matilda Gustafsson var i direktkontakt med Norrtälje kommun, som gav tillåtelse att hon omedelbart fick begrava Helge på en lämplig plats.

– Familjen som hittade Helge har en plats som de inte använder. Han ligger nu i en skogsbacke och där ska det planteras perenna vårblommor som till exempel påskliljor till Helges minne, säger Matilda.

Och så har Matilda tagit bilder av Helge, mest för att använda i de stunder som hon ska försöka bearbeta sorgen.

Ska du köpa en ny häst?

– Nej, inte i första taget. Jag har andra hästar; Helge skaffade jag för att jag skulle kunna börja köra med honom. Men man ska aldrig säga aldrig – kanske jag någon gång kan ta hand om en häst som behöver ett nytt hem...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.