Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräcken: Syret på väg att ta slut i försvunna ubåten

Ubåten, KRI Nanggala 402, deltog i en torpedövning norr om Bali när den försvann på onsdagen.
En ubåt från den indonesiska marinen söker efter den försvunna ubåten KRI Nanggala 402 på torsdagen.
Foto: ERIC IRENG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett räddningsfartyg görs redo för sökinsatsen efter försvunna ubåten.
Foto: JOHANES CHRISTO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / JOHANES CHRISTO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Indonesiska marinfartyg har på torsdagen sökt efter en försvunnen ubåt.

Men risken är stor att ubåten har sjunkit så djupt att den har kollapsat av trycket.

– Vår högsta prioritet är att rädda de 53 besättningsmedlemmarna, säger Joko Widodo, enligt AP.

Ubåten, KRI Nanggala 402, deltog i en torpedövning norr om Bali när den försvann på onsdagen. 

Spår av diesel upptäcktes på vattenytan vid dess senaste kända position, men det är inte säkert om spåren härrör från ubåten, skriver AP.

Syret i ubåten beräknas ta slut tidigt på lördagen, enligt indonesiska myndigheter. Men frågan är om syretillgången har någon betydelse.

Experten: ”Då har den imploderat”

Den indonesiska marinen fruktar att ubåten kan ha sjunkit till 600–700 meters djup. Uppskattningarna av hur stort djup ubåten klarar varierar. 

Den sydkoreanske mariningenjören Ahn Guk-hyeon uppger för AP att ubåten kan kollapsa redan på 200 meters djup. Frank Owen på Australiens ubåtsinstitut bedömer att ubåten kan klara 500 meters djup utan skador men att den skulle implodera på 700 meters djup.

Mats Nordin, ubåtsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till SVT Nyheter att sannolikheten är låg att besättningen är vid liv.

– De uppgifter jag har nu är att det är 700 meter djupt i det området som är aktuellt. Den här båten torde inte klara det djupet tyvärr. Då har den imploderat.

KRI Nanggala 402, som väger 1 395 ton, byggdes i Tyskland 1977 och togs i bruk av den indonesiska marinen 1977, rapporterar Reuters.

Ur arkivet: Rasmus i nära möte med ryska ubåten

Rasmus Karlsson var ute och seglade med vänner när den ryska ubåten plötsligt dök upp bara 30 meter från dem i Öresund i juli förra sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.