Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvunna pojkarna i grottan tros vara vid liv

I hällande regn fortsätter räddningsmanskapet att söka efter de försvunna fotbollsungdomarna i en översvämmad grotta i Thailand. Foto: Epa / EPA
De har varit borta i fem dagar – och myndigheterna fruktar att tiden rinner ut. Foto: Epa / DNP

I hällande regn fortsätter räddningsmanskapet att söka efter de försvunna fotbollsungdomarna i en översvämmad grotta i Thailand.

De har varit borta i fem dagar – och myndigheterna fruktar att tiden rinner ut.

– Klockan tickar, säger den thailändske inrikesministern som tror att de fortfarande lever.

Tolv unga fotbollsspelare i åldrarna 11 till 16 får försvann i lördags tillsammans med sin lagledare i grottsystemet Tham Luang Nang Non i Thailand.

En räddningsstyrka på mer än 1 000 personer – soldater, räddningsarbetare, frivilliga – letar efter dem, men hittills utan framgång.

Räddningsmanskapet tror att pojkarena kan ha tagit sin tillflykt till en högt belägen grotta dit vattnet inte nått. Men man väntar på att vattennivån ska sjunka innan man gör ett nytt försök att ta sig dit, rapporterar Bangkok Post. 

Dykare redo för nytt försök

"Dykare är redo för ett nytt försök så snart vattennivån sjunker", skriver den thailändska flottans kommandostyrka SEAL på Facebook.

Högtryckspumpar har installerats i grottan. De pumpar ut 5 000 liter i minuten, men det ihållande regnet gör att vattennivån inte sjunker, skriver Bangkok Post.

Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Pojkarna och deras ledare kan ha tagit sig till ett torrt hålrum som kallas "Pattaya beach". 

– Pattaya beach är ett stort hålrum, men det finns också mindre kammare där de kan vara säkra, säger den thailändske generalen Chalongchai Chayiyakham, ställföreträdande befälhavare för tre arméområdet, till Bangkok Post. 

Samtidigt varnar de thailändska myndigheterna för att tiden håller på att rinna ut.

"Klockan tickar"

– Vi ska försöka hitta andra metoder än undervattensräddning för klockan tickar. Pojkarna har nu varit där inne i mer än 72 timmar, säger Thailands inrikesminister Anupong Paochinda till CNN.

Men han säger att han tror att pojkarna och deras ledare fortfarande lever eftersom de har mat och för att de är idrottsmän och därför fysiskt starka. Han påpekar att de har erfarenhet av grottorna sedan tidigare, vilket är en fördel.

 

LÄS MER: Tolv barn försvunna i översvämmad grotta 

 

Anhöriga till de försvunna samlas utanför ingången till grottan. De sitter i tält och väntar på besked.

– Kom till mamma, kom till pappa, säger gråtande familjemedlemmar.

"Min son är stark"

En mamma, som kallas Nan, har suttit i sin stol nästan hela tiden sedan hon kom till platsen för fem dagar sedan, rapporterar CNN.

Sudsakorn Sutham är pappa till Prachak, en av de försvunna pojkarna. Han säger att han är säker på att pojkarna ska komma levande tillbaka.

– Jag känner att situationen blir bättre och bättre. Jag är säker på att min son kommer tillbaka. Det är så många som hjälper till, säger han till CNN. 

– Min son är stark. Han är idrottsman. Han är fotbollsspelare, säger han.

Tidigare har människor överlevt i flera dagar efter att ha försvunnit i grottorna.