Katten Adolf försvann från hemmet för sex år sedan. Efter ett inlägg på Facebook återförenades han med sin matte Denice Vall. Foto: PRIVATKatten Adolf försvann från hemmet för sex år sedan. Efter ett inlägg på Facebook återförenades han med sin matte Denice Vall. Foto: PRIVAT
Katten Adolf försvann från hemmet för sex år sedan. Efter ett inlägg på Facebook återförenades han med sin matte Denice Vall. Foto: PRIVAT
Denice Vall har själv lite svårt att förstå att hennes katt är tillbaka efter över sex år på vift. Foto: PRIVATDenice Vall har själv lite svårt att förstå att hennes katt är tillbaka efter över sex år på vift. Foto: PRIVAT
Denice Vall har själv lite svårt att förstå att hennes katt är tillbaka efter över sex år på vift.  Foto: PRIVAT
Adolf var betydligt mindre fluffig 2008 Foto: PRIVATAdolf var betydligt mindre fluffig 2008 Foto: PRIVAT
Adolf var betydligt mindre fluffig 2008 Foto: PRIVAT

Försvunna katten Adolf tillbaka – efter sex år

Publicerad

Katten Adolf försvann från hemmet i Umeå för över sex år sedan.

Länge letade systrarna Vall efter sin älskade misse, men hittade honom inte.

Men i söndags kom han hem – efter ett inlägg på Facebook.

– Det är svårt att förstå att han är tillbaka, sist han var hemma var jag 17 år, säger Denice Vall, 24.

Systrarna Vall i Umeå är lite oense om exakt när katten Adolf försvann, men det är minst sex år sedan. Då var Adolf en fyraårig utekatt som fick springa precis som han ville och han var ofta ute i flera dagar på äventyr. Men han kom alltid hem, vilket Västerbottens-Kuriren var först med att skriva om.

– Efter en flytt började han vara ute allt längre perioder och helt plötsligt kom han inte hem, berättar Denice Vall som var 17 år vid Adolfs försvinnande.

Hittades – via Facebookgrupp

Denice Vall berättar att de letade länge efter sin katt. Varje gång de var på promenad med sina hundar ropade de och lockade på Adolf men syntes inte till.

Men i helgen fick Denice ena syster upp en bild på en katt i en grupp på Facebook – misstänkt lik deras försvunna Adolf. 

– Hon skickade över en skärmdump på en katt som någon sett på en parkering här i Umeå inte långt från där vi bor nu. Katten beskrev som skygg och väldigt tovig i pälsen. Den var väldigt lik Adolf, med samma tunna svans, men betydligt fluffigare, berättar Denice.

Trodde inte det var han

Systrarna jämförde gamla bilder på Adolf och katten på Facebook. De var mycket som stämde, speciellt svansen – Adolf hade en gång bränt svansen på ett ljus och pälsen växte aldrig tillbaka ordentligt.

– På söndagen tog vi oss till parkeringen där katten setts, men vi såg inte till den. Vi la ut en filt och lite mat och gick hem igen. När vi kom tillbaka vid elvatiden på kvällen var maten uppäten, men vi såg ingen katt, säger Denice Vall.

Det var kallt men systrarna la sig ändå ner och lyste under bilarna och plötsligt glimtade det till. Två kattögon reflekterade ljuset från mobilen.

– Vi lockade och till sist kom han fram. Vi trodde inte det var han först, för han hade så fruktansvärt tjock vinterpäls, men när vi jämförde med bilder på Adolf stämde det. 

"Ovant att han är hemma"

När Expressen ringer Denice ligger Adolf och myser i sängen bredvid henne. Efter att tovorna klippts bort är han mer lik sitt forna jag. Han har fått skabb i öronen som systrarna nu behandlar.

– Annars verkar han må bra, han är lite skygg, men kommer fram och vill gosa om kvällarna. Jag undrar vad han har gjort under alla dessa år? Det är lite ovant att han är här, jag var ju tonåring sist han var hemma, säger Denice Vall.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag