Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvunna argentinska ubåten har hittats

Den 15 november förra året försvann ubåten San Juan spårlöst.
Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Anhöriga under en minnesceremoni under torsdagen, då det gått ett år sedan u-båten försvann.
Foto: VICENTE ROBLES / AP TT NYHETSBYRÅN

Den argentinska ubåten som försvann ett drygt år sedan har återfunnits, uppger myndigheterna för AP.

Det var den 15 november förra året som ubåten från den argentinska flottan försvann spårlöst. 44 besättningsmedlemmar fanns ombord.

I förrgår hölls en minnesceremoni med sjömännens familjer för att uppmärksamma att det har gått ett år sedan försvinnandet. 

Ubåten har inte hittats – förrän nu.

Anhöriga: ”Vi är alla djupt berörda”

Tidigt på lördagen meddelar Argentinas flotta att de har hittat ubåt ARA San Juan i Atlanten. Ubåten återfanns på 800 meters djup utanför Valdéshalvön i norra Patagonien i Argentina, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Vi är alla djupt berörda av beskedet. Nu vet vi var våra barn finns. Vi hoppas att vi snart kanske kan få något foto, vi hoppas kunna ge dem det avsked som de förtjänar. Då kan vi få frid, säger Jorge Villarreal, pappa till en i besättningen till tidningen Clarín.

Efter ubåtens försvinnande kom interna dokument fram som visade att ubåten hade problem med sin snorkel och släppte in vatten. 

U-båten ARA San Juan hade skador

Flottan ska ha känt till att ubåten hade skador som behövde repareras. Men trots det var alltså ubåten i bruk – och gjorde flera resor. 

I januari i år kom en analys från USA:s marina underrättelsetjänst, Office of Naval Intelligence. Analysen, som bygger på en ljudanalys, slog fast att besättningen omkom på 40 millisekunder. 

En bild på några ur besättningen i u-båten.
Foto: VICENTE ROBLES / AP TT
Ubåten ska enligt analysen ha imploderat och krossats av trycket i vattnet när den nådde 400 meters djup.
Foto: MARIO DE FINA / AP TT
Anhöriga under en minnesceremoni som hölls under torsdagen.
Foto: VICENTE ROBLES / AP TT

Argentinska ubåten hittad efter ett år

”De varken drunknade eller upplevde smärta. Döden var ögonblicklig”, står det att läsa i analysen.

Ubåten ska enligt analysen ha imploderat och krossats av trycket i vattnet när den nådde 400 meters djup.

Ubåten togs i bruk 1985. Den byggdes i Tyskland för att klara 270 meters djup. Den argentinska flottan har sedan moderniserat båten. 

SVT talade då med Mats Nordin, ubåtsexpert vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI). Han menar att den amerikanska analysen tyder på fyra scenarier: fel på konstruktion, tillverkning, reparation eller att skrovet åldrats.

– Detta kan antyda att när man svetsade ihop båten så gjorde man inte det på rätt sätt eller att man hade bristfälliga kontroller, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.