Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsuppgörelsen klar - parterna överens

Försvaret får ett tillskott på 10,2 miljarder kronor, erfar Expressens politiske expert K-G Bergström.
Foto: Izabelle Nordfjell
Folkpartiets försvarspolitiske talesperson, Allan Widman, är kritisk till summan.
Foto: Roger Vikström

Försvarsuppgörelsen är klar - och försvaret får ytterligare 10,2 miljarder kronor.

Samtidigt ska en utredning göras för att se över olika försvarssamarbeten.

Men det råder oenighet om den gäller ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap.

– Nato, medlemskap, för - och nackdelar finns med, säger Hans Wallmark, M.

– Det här är inte en Nato-utredning, säger försvarsminister Peter Hultqvist, S.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu kommit överens med C, M, och KD om att Försvarsmakten ska få 10,2 miljarder kronor i ökade anslag de närmaste fem åren. Under en gemensam pressträff på fredagen poängterade samtliga partiers företrädare att de var nöjda med överenskommelsen.

– Vi har en långsiktig överenskommelse om det svenska försvarets framtid. Jag känner glädje och stolthet, säger Peter Hultqvist.

Överenskommelsen sträcker sig mellan 2016 och 2020 och Peter Hultqvist påpekar att 70 procent av riksdagen står bakom den.

– Det är en unik, bred och stark plattform för framtiden och tyngden kan inte nog understrykas. Det är en viktig signal för omvärlden, säger Peter Hultqvist.

Ett av Moderaternas krav inför förhandlingarna var att utreda ett svensk Nato-medlemskap. Efter överenskommelsen står det klart att regeringen ska tillsätta en expert som ska ta fram en rapport som "utifrån ett fristående perspektiv analyserar och redogör för innebörden av olika former av samarbeten respektive medlemskap med länder och organisation." "Analysen ska inte utvärdera den militära alliansfriheten". Utredningen ska bland annat innefatta relationen till de nordiska länderna, FN, EU och Nato.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skriver så här på Twitter:

"Viktigt med överenskommelse om bättre svensk försvarsförmåga, med över 10 miljarder i förstärkta anslag och utredning om Nato-medlemskap".

Hennes partikollega, Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson, är nöjd med uppgörelsen och sa så här om utredningen under pressträffen:

– Säkerhet och trygghet skapas bäst tillsammans och i samarbete med andra länder därför har det varit viktigt att det tillsätts en studie som ska behandla även Nato.

Efter pressträffen utvecklade han:

– Vi har krävt att det ska finnas en utredning som ska hantera Nato, medlemskap, för - och nackdelar. Det finns med annars hade inte jag gått med på den typen av formuleringar som finns i överenskommelsen. Dessutom ska vi i samråd utse vem personen blir. Det ökar möjligheten att det blir en person som tar hänsyn till de önskemål vi har haft.

– Det är en kraftig positionsförflyttning från att man tidigare har sagt att det inte blir någon utredning.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson tolkar utredningen så här:

– Det är en säkerhetspolitisk utredning som ska titta på för- och nackdelar och det tycker vi är ett steg framåt där ändå Nato finns med bland de saker som ska tittas på.

Men Peter Hultqvist säger att den militära alliansfriheten inte ska utredas.

– Det här är inte en Nato-utredning. Det är en rejäl utredning av hela fältet av samarbeten med andra länder och organisationer och den militära alliansfriheten omfattas inte av utredningen.

Rasmus Törnblom, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, ifrågasätter varför partierna kallade till pressträff.

– De attackerade varandra, säger han och syftar på frågan om den utredning som ska göras.

– Det är bra att Moderaterna verkar för ett Nato- medlemskap. Men det verkar som att splittringen om Nato är lika stor som innan. Det är en för viktig fråga för att inte komma överens. Därför vill vi att Moderaterna tar initiativ till en folkomröstning.

Överenskommelsen innebär dessutom att en stridsgrupp ska upprättas på Gotland från 2018. Stridsgruppen på Gotland innefattar 150 soldater i mekaniserat skyttekompani och 80 soldater i stridsvagnskompani.

Men de 10,2 miljarderna är bara hälften av det som Försvarsmakten hade önskat.

– Det är klart att vi har gjort en del bortprioriteringar, säger Peter Hultqvist.

Man fullföljer inte allt som togs upp i Försvarsberedningens rapport från i fjol, som ligger till grund för analysen av behoven, medger försvarsministern.

– I grunden är det ändå en oerhörd satsning, säger han och exemplifierar med ökad övningsverksamhet, den nya stridsgruppen och ökad förmåga att jaga ubåtar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.