Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

2,7 miljarder extra per år till försvaret

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), Daniel Bäckström (C) Anders Schröder (MP) och Hans Wallmark (M) under pressträffen på Rosenbad.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets och Moderaternas partiledare Annie Lööf och Anna Kinberg Batra.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Försvarsuppgörelsen är klar mellan regeringen, Moderaterna och Centerpartiet.

Vid en presskonferens under onsdagsförmiddagen presenterade försvarsminister Peter Hultqvist miljardtillskottet till försvaret: 2,7 miljarder kronor extra per år fram till 2020.

Efter presskonferensen får Hultqvist frågan om han oroar sig över fortsatta misstroendeförklaringar:

– Jag är inte orolig för någonting, jag har statsministerns förtroende, säger han till Expressen TV.

Försvarsmakten får 2,7 miljarder kronor extra per år fram till 2020 – totalt 8,1 miljarder, varav 6,8 miljarder går till det militära försvaret och 1,3 till civilförsvaret.

Moderaternas Hans Wallmark säger att man bör addera de 500 miljoner som avsattes i vårbudgeten – summan blir då 8,6 miljarder.

Försvarsminister Peter Hultqvist, Anders Schröder, Miljöpartiet, Daniel Bäckström, Centerpartiet, och Wallmark talade vid pressträffen på Rosenbad.  

Försämrat säkerhetsläge

De öronmärkta pengarna ska bland annat gå till material som ammunition och fordon, ett ökat antal soldater som tjänstgör och utbildas, samt övningsverksamhet och ett nytt luftvärnssystem.

– Det är en viktig signal till omvärlden, säger Hultqvist. Han nämner den ryska annekteringen av Krim som en viktig bidragande faktor till vad han anser är ett försämrat säkerhetsläge för Sverige. 

Hultqvist: Jag har Löfvens förtroende

Försvarsministern, som varit hårt ansatt den senaste tiden och hotats av ett misstroendevotum efter skandalen med Transportstyrelsen, är nöjd:

– Jag är mycket nöjd med den uppgörelse vi har kommit fram till.  

Då han får frågan om han oroar sig över fortsatta misstroendeförklaringar mot honom är han bestämd: 

– Jag är inte orolig för någonting, jag har statsministerns och regeringens förtroende.

Kinberg-Batra krävde 2 miljarder

Moderatledaren Anna Kinberg-Batra har sedan tidigare – i sitt tal på Almedalen – hotat med att hoppa av försvarsförhandlingarna om de inte resulterar i minst två miljarder extra till 2018.

Representanterna från oppositionen som medverkar vid pressträffen, Bäckström och Wallmark, är nöjda med uppgörelsen, men nämner att de kan behöva se över summorna under de kommande åren. 

KD lämnade förhandlingarna

Kristdemokraterna lämnade under måndagen förhandlingarna helt. Ebba Busch-Thor sade då att man stod 10 miljarder kort i förhandlingarna gällande finansieringen av försvaret.

– De har gått hela sommaren sedan senaste mötet hölls och regeringen ligger fortfarande flera miljarder under det vad Försvarsmakten och vi bedömer. Det är inte konstruktivt att fortsätta.

– Jag tycker att Kristdemokraterna smet ifrån sitt ansvar, säger Hultqvist till SVT efter pressträffen.

Överenskommelsen mellan partierna blev klar sent på tisdagskvällen. 

Liberalerna har inte deltagit i försvarsförhandlingarna, då man valde att hoppa av redan 2015. 

Liberalernas Allan Widman, Försvarsutskottets ordförande, var redan innan överenskommelsen presenterades tveksam till en uppgörelse:

– Om det är nio miljarder vi pratar om är det ett substantiellt tillskott, men otillräckligt i det politiskt osäkra läget, säger han. 

– ÖB får inte vad han uppges ha begärt. Han ville ha nio i extra anslag, säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström efter att överenskommelsen presenterats. Jag tror knappast att ÖB skulle få allt det han begärde. Man får förutsätta att KD och Liberalerna tycker att det är för lite. Det måste de nästan säga. Under följd av år har försvaret försummats och försvagats. Det tar tid att rusta upp. Pengarna finns absolut, det handlar bara om prioriteringar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.