Försvarstopp i Taiwan hittad död på hotellrum

Experten: Tror inte Kina är redo för en militär attack.
Den taiwanesiska försvarstoppen Ou Yang Li-hsing hittades död på sitt hotellrum.
Foto: National defense university
Dödsfallet skedde blott dagar efter Nancy Pelosis besök i Taiwan.
Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En högt uppsatt tjänsteman inom Taiwans försvarsindustri har dött efter att ha fått en hjärtattack under en resa, rapporterar CNN.

Den 57-årige Ou Yang Li-hsing hittades på sitt hotellrum.

57-åringen var biträdande chef för ett militärägt och regeringskontrollerat institut för utveckling av vapen. Han översåg bland annat flera robotprojekt. Han hittades död på söndagsmorgonen i distriktet Pintung i Thailand. 

Wang Chin-tsung, ställföreträdande lokalpolischef, säger att polisen kunde konstatera att mannen dött av en hjärtattack och att det inte fanns några tecken på brott. Mannens familj uppger också att han hade en historia av hjärtproblem.

– Efter att ha kontrollerat övervakningsfilmer och undersökt hotellrummet kunde patrullen se att fönstren var stängda och att det inte fanns några tecken på inbrott. Det fanns inte heller några skador på Ou Yangs kropp, säger Wang Chin-tsung enligt CNN.

Dödsfallet sker efter att den amerikanska talmannen Nancy Pelosi besökt Taiwan – som första representant från USA på 25 år – trots Kinas varningar om ”militära operationer” i området som svar. Kina ser öriket Taiwan som ett utbrytarområde och har beskrivit besöket som ”extremt farligt”. 

Kinesiska övningar runt Taiwan

Även Ryssland har kritiserat besöket, som man ser som en ”provokation”. 

Bara timmar efter att Nancy Pelosi lämnat Taiwan kom ett utspel från den ryske politikern Vladimir Dzjabarov som hävdade att Putin kommer att hjälpa Kina om landet går i krig med Taiwan.

Sedan i torsdags har Kina hållit militärövningar och missiler har avfyrats i vattnet runt Taiwan i vad som av Taiwans försvarsministerium kallats en simulering av en attack.

Kinas agerande riskerar freden i området, enligt Vita huset som kallar händelseutvecklingen och militärövningarna för en eskalering från Kinas sida.


Pelosi: ”Kina sätter inte vårt reseschema”

Talmannens hårda ord till Kina med anledning av besöket i Taiwan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.