Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarsspray säljer mer än någonsin: ”Exploderat”

Carolina Tuula, 23, berättar om varför hon köpte en självförsvarsspray.
Carolina Tuula, 23, köpte en självförsvarsspray efter sommarens våldtäkter i Uppsala.
Tillverkare och återförsäljare vittnar om att försäljningen ”exploderar”.
Foto: BODYGUARD / BODYGUARD.SE

Efter sommarens uppmärksammade överfallsvåldtäkter ökar försäljningen av självförsvarsspray dramatiskt.

Butikskedjan Kjell & Company tror att man kommer sälja 90 procent mer i augusti än i juni.

En av tillverkarna, Plegium, meddelar att försäljningen i sommar har ”exploderat”.

Uppsalastudenten Carolina Tuula, 23, köpte en spray efter de uppmärksammade våldtäkterna i staden tidigare i augusti.

– Jag skulle inte säga att jag känner mig så mycket säkrare, men det känns lite bättre att i alla fall ha ett verktyg, säger hon.

Den svenska sommaren har skakats av en rad överfallsvåldtäkter. De mest uppmärksammade har skett i Uppsala, där två fullbordade våldtäkter och två våldtäktsförsök ägde rum bara mellan 3 och 7 augusti.

Efter händelserna uppmanade polisen stadens kvinnor att undvika parker och gränder.

Sexualbrotten skapade politiska reaktioner, bland annat från Ebba Busch Thor, som själv är från Uppsala.

”När otryggheten växer är det inget annat än ett välfärdssvek”, skrev KD-ledaren på Instagram.

Mellan mars och juli har en misstänkt serievåldtäktsman attackerat kvinnor i Rågsved i Stockholm. Två av överfallen slutade med fullbordade våldtäkter – och händelserna skapade skräck hos områdets kvinnor.

Andra exempel på sommarens våldtäkter är tonårspojken i Fagersta som i juni våldtogs och hölls fast av flera maskerade män, kvinnan i centrala Stockholm som blev våldtagen utomhus i augusti, överfallsvåldtäkten på en 20-årig kvinna i en park i Hällefors samma månad, och så vidare. Listan kan göras lång.

Carolina, 23, köpte självförsvarsspray

Carolina Tuula, 23, är nyinflyttad student i Uppsala. Efter den senaste tidens våldtäkter i staden har hon valt att köpa en självförsvarsspray.

– Det var för att ha något slags verktyg som skulle få mig att känna mig tryggare, om man inte hinner på tag på mobilen.

Känner du dig tryggare av sprayen?

– Både ja och nej, man vet ju aldrig. Det kan vara svårt att få tag på den tillräckligt snabbt, samtidigt kan man ju inte gå runt och oroa sig hela tiden. Jag skulle inte säga att jag känner mig så mycket säkrare, men det känns lite bättre att i alla fall ha ett verktyg.

Carolina Tuula berättar att hennes familj och vänner i Göteborg säger ”var rädd om dig nu” när hon berättar om att hon snart ska åka tillbaka till Uppsala. Oron i studentstaden har fått henne att känna sig mer rädd även hemma i Göteborg.

– Jag köpte en spray till min väninna, för hon ska också flytta till Uppsala.

Företagen säljer mer än någonsin

Carolina Tuula är inte ensam om att oroa sig för överfall.

Flera återförsäljare och tillverkare av självförsvarsspray berättar för Expressen att man noterar en explosionsartad ökning av försäljningen.

Butikskedjan Kjell & Company meddelar att det ser ut som att man kommer sälja cirka 90 procent mer självförsvarsspray i augusti än i juni. Man beskriver försäljningssiffrorna under de senaste månaderna som en ”accelererande, ökande trend”.

Företaget Plegium både tillverkar och säljer självförsvarsspray. Företaget berättar att försäljningen har ökat stadigt de senaste tre åren, men att den i sommar ”formligen har exploderat”.

Sajten Bodyguard berättar att man i juli såg en ökning på 21 procent mer försäljning jämfört med föregående år – trots att man menar att försäljningen har spridits ut på fler aktörer sedan marknaden har växt.

Experten varnar för förbjudna ämnen

Magnus Larsson är förste forensiker på kemi- och tekniksektionen på Nationellt forensiskt centrum, som är en del av polisen. Han berättar att det finns risk att man råkar köpa en olaglig spray – särskilt om produkten inhandlas utomlands där lagstiftningen kan se annorlunda ut.

Exempel på sprayer som är olagliga i Sverige är pepparspray och tårgas, men det kan också vara bra att hålla koll på specifika ämnen.

Här är ämnena som gör sprayen olaglig

Dessa ämnen omfattas av vapenlagens bestämmelser om tillståndsplikt och är därmed olagliga:


Ortoklorbensylidenmalononitril (CS)

Kloracetofenon (CN)

Extrakt av peppar (OC)

Syntetiskt capsaicin (PAVA)

Allylisotiocyanat

Pelargonsyramorfolid

Kloraceton

Bromaceton

Enligt Magnus Larsson har alla dessa åtta ämnen en tårgasliknande effekt.

Vilka ämnen är vanliga i de lagliga sprayerna?

– Där är isopropylalkohol och menthol vanliga ingredienser. Sen finns det också färglagda sprayer, vars syfte är att märka angriparen. Det finns också illaluktande varianter, säger Magnus Larsson på Nationellt forensiskt centrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.