Försvarssatsningen kan urholkas med fyra miljarder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvarsmakten kan gå miste om fyra miljarder kronor.
Foto: SVEN LINDWALL

Finansdepartementet kan orsaka ett rejält hål i den breda politiska uppgörelsen om mer pengar till försvaret, skriver DN.

Tidningen redogör för beräkningar som innebär att Försvarsmakten går miste om fyra miljarder kronor.

– Vi svarar inte på några ekonomiska frågor innan den 15 november när vi lämnar vårt underlag till regeringen, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth till DN.

I november lämnar Försvarsmakten sitt underlag till regeringen inför det försvarsbeslut som riksdagen fattar nästa höst. 

Som grund ligger Försvarsberedningens slutrapport från i våras. Där föreslog en stegvis höjning med fem miljarder kronor per år till försvaret från 2022 till 2025. 

Pengarna skulle innebära att anslaget till det militära försvaret höjdes – från 64 miljarder kronor om två år till 84 miljarder 2025. 

Beräknas på årets kostnadsläge

DN skriver att Försvarsberedningen föreslog tillskott i fast pris, och att det skulle vara beräknat på det kostnadsläge som råder i år. Det betyder att höjningarna de aktuella åren ska räknas upp, värdesäkras, utifrån pris- och löneökningar.

I budgetpropositionen som tas upp det första året – alltså 2022 – anslås 4 959 färska miljoner. 

Av en fotnot framgår dock att ingen uppräkning skett.

Finansdepartementet ska ha gett ett besked till Försvarsmakten att räknesättet ska gälla även efter 2022, erfar DN. 

En smäll i miljardklassen

För Försvarsmakten är det en duktig smäll – som kan omräknas i miljardbelopp. 

Och beräkningar, som DN tagit del av, visar att tillskottet till försvaret åren 2022–2025 kan bli nästan fyra miljarder kronor lägre än vad politikerna kommit överens om.

– Vi svarar inte på några ekonomiska frågor innan den 15 november när vi lämnar vårt underlag till regeringen, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth till DN.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.