Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarssatsning kan bli 10 miljarder dyrare än beräknat

Försvarssatsningen kan bli dyrare än politikerna trott.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att rusta upp försvaret kan bli minst 10 miljarder kronor dyrare än politikerna trott, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Följden uppges kunna bli att Försvarsberedningens satsningar på armén och nya regementen stoppas.

I våras presenterade Försvarsberedningen sina förslag på hur Sveriges försvar ska förstärkas för att kunna möta ett väpnat angrepp, något som enligt Försvarsberedningen inte kan uteslutas.

Under sommaren fick Försvarsmakten regeringens uppdrag att analysera de ekonomiska konsekvenserna och genomförbarheten av Försvarsberedningens förslag. Underlaget från Försvarsmaktens underlag ska lämnas den 15 november.

Försvarsberedningen föreslog en stegvis höjning av försvarsanslagen med fem miljarder kronor per år till försvaret från 2022 till 2025, vilket skulle innebära att militära anslagen höjdes till 84 miljarder 2025.

I augusti, inför budgetpropositionen, fick regeringen med sig Liberalerna och Centern på den linjen och säkrade därmed en majoritet i riksdagen. 

Men på en punkt frångick man i tysthet Försvarsberedningens förslag, avslöjade Dagens Nyheter. Försvarsberedningen räknade med att tillskotten skulle räknas upp utifrån inflationen. Men i budgeten gjordes ingen sådan uppräkning. Det innebär att höjningen av försvarsanslagen kan urholkas med 4 miljarder kronor, enligt tidningen.

Uppgift: Kan bli 10 miljarder dyrare än politikerna trott

Nu rapporterar DN att Försvarsmakten beräknar att den föreslagna upprustningen av det militära försvaret kan bli minst 10 miljarder dyrare än vad politikerna räknat med. I siffran ingår de 4 miljarder som beskrivs här ovan. 

Därutöver skiljer sig Försvarsmaktens beräkningar från Försvarsberedningen på flera viktiga punkter, skriver DN, som hänvisar till anonyma källor med insyn i beräkningarna. 

En sådan är överplaneringen. Försvarsmakten har under lång tid planerat för inköp av mer materiel än det funnits pengar till. Försvarsberedningen ska ha fått beskedet att överplaneringen inte längre är ett problem och dragit slutsatsen att de höjningar om försvarsanslagen som riksdagen redan beslutat om för perioden 2019–2021 skulle räcka.

Nya regementen kan stoppas

Men det stämmer inte. En stor del av tillskotten under kommer att behöva användas för att lösa ut överplaneringen, enligt DN.

En annan punkt handlar om krigsorganisationen. Försvarsberedningen föreslår en helt ny krigsorganisation som ska vara bättre lämpad att försvara hela Sverige.

Men Försvarsmakten räknar med stora kostnader för att bygga färdigt dagens krigsorganisation – kostnader som riskerar att helt äta upp utrymmet för flera av de satsningar som Försvarsberedningen vill genomföra. Det handlar bland annat om arméns storlek och etableringen av nya regementen.

TV 10 maj: Kritiken efter försvarskollapsen

Skarp kritik mot Hultqvist - efter försvarskollapsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.