Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsministern vill återinföra värnplikten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Hultqvist vill återinföra värnplikten.
Foto: Lisa Mattisson

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill utreda möjligheten att återinföra värnplikt.

Anledningen är att Försvarsmakten har problem med att hitta personal.

– Vi måste hitta vägar så att vi breddar den folkliga förankringen, säger försvarsministern.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill utreda möjligheten att återinföra värnplikten, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att försvarets personalförsörjning är otillräcklig.

– Vi måste hitta vägar så att vi breddar den folkliga förankringen. Det nuvarande systemet är liksom ingen långsiktig garanti för att det finns en bred folklig förankring, men också kunskap bland svenska folket om hur man hanterar krissituationer oavsett om de är militära eller civila. Här måste det finnas en grundkunskap brett bland medborgarna är vår uppfattning, säger försvarsministern till Sveriges Radio.

Socialdemokraterna var emot att värnplikten togs bort 2010, men har accepterat nuvarande system med grundläggande militärutbildning, GMU, och anställda soldater.

Vill nå enighet

Peter Hultqvist vill nu nå en bred överenskommelse med andra partier om att utreda möjligheten att införa mönstring och värnplikt för både kvinnor och män.

– Vi vill inte driva utvecklingen och Försvarsmakten i stora konfrontationer, utan vi vill driva det med breda uppgörelser och det hoppas jag att vi ska kunna, säger han till Sveriges Radio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.