Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsministern varnar för rysk desinformation

<p>Peter Hultqvist varnar för rysk desinformation kring svensk militärövning.<br></p>
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist, S.
Foto: Maja Suslin/TT

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, varnar för rysk desinformation om försvarets stora övning Aurora, skriver Dagens Nyheter.

– Man säger att det är en Natoövning. Men det är ingen Natoövning, säger ministern till tidningen.

Samtliga svenska stridskrafter kommer att delta.

I september genomförs en stor försvarsövning, som har fått namnet Aurora, i södra Sverige. Enligt DN sammanfaller övningen med Rysslands stormanöver Zapad på andra sidan Östersjön.

Nu varnar försvarsministern för att Ryssland sprider desinformation om Aurora.

– De genomför sin övning och vi vår. Och jag ser redan hur desinformationen omkring vår övning har börjat. Man säger att det är en Natoövning. Men det är ingen Natoövning. Vi har bjudit in de som deltar, säger Peter Hultqvist till DN.


LÄS MER: Feministiskt initiativ kritiserar Aurora


Aurora ska stärka försvaret

Aurora är den största svenska försvarsövningen på över 20 år. Alla stridskrafter deltar.

Syftet är att bygga ett starkare försvar och att öka förmågan att stå emot ett angrepp mot Sverige. Totalt deltar 19 000 man från Försvarsmakten. 39 myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge och USA deltar också.

Övningen genomförs i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg.

– Det är viktigt att hålla ordning på realiteterna. Det här är en svensk övning som handlar om försvar av Sverige. Vi har inte några offensiva ambitioner att gå till attack mot någon annan och annektera land. Vi kommer att inbjuda internationella observatörer, säger Peter Hultqvist till DN.


LÄS MER: Löfvens nya varning för Vladimir Putin


Peter Hultqvist varnar för desinformation

Tidigare i veckan talade ministern inför Kungliga Örlogsmannasällskapet i Stockholm. Enligt DN varnade han även då för felaktig information kring Aurora.

– Här kommer vi säkert att få se desinformationsaktiviteter och påverkansoperationer utav olika slag där olika typer av aktörer kommer att dyka upp på arenan, sa Hultqvist enligt tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.