Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarsministern tillbaka i Sverige efter skandalerna

Åklagarmyndigheten bekräftar uppgifterna för Expressen
Skatteverket bekräftar uppgifterna om att Najah al-Shammari är tillbaka i Sverige.
Foto: HADI MIZBAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Najah al-Shammari skrev ut sig från Sverige efter att det avslöjats att han var skriven i Irak. Arkivbild.
Foto: HADI MIZBAN / AP TTNYHETSBYRÅN

Najah al-Shammari, 53, tjänstgjorde som försvarsminister i Irak med full lön och fick samtidigt bidrag i Sverige.

Nu är alla brottsmisstankar nedlagda – och han har flyttat tillbaka till Sverige.

– Han besökte Skatteverkets kontor i Solna och lämnade in en anmälan om återvandring, bekräftar en handläggare på Skatteverket.

Expressen har varit i kontakt med en släkting till al-Shammari som bekräftar att han bor i Sverige.

I slutet av förra året avslöjades att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari, 53, var både svensk och irakisk medborgare. I samband med det började han och hans hustru utredas för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, eftersom de har fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år var bosatta i Irak där al-Shammari tog ut full lön från den irakiska staten.

Av offentliga handlingar framgår att al-Shammaris familj under en längre period delvis varit beroende av försörjningsstöd i Sverige.

I en desperat åtgärd skrev al-Shammari ut sig från Sverige när han avslöjades. 

I samband med det började han dessutom utredas för krigsbrott i Irak. Det gäller över 420 personer som sköts ihjäl i de fredliga protesterna i Irak i slutet av förra året.

Måns Björklund, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet meddelar Expressen via Åklagarmyndighetens presstjänst att förundersökningen i samtliga punkter är nedlagda. Det är kammaråklagare Neela Frisell som har fattat beslutet. Expressen har sökt Frisell för kommentar men hon är på semester.

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökning. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de kan varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, står det i beslutet. 

Najah al-Shammari tillbaka i Sverige

Nu kan Expressen avslöja att ex-ministern har flyttat tillbaka till Sverige.

– Han lämnade Irak för ett par månader sedan. När han fick avgå från sin post dök han upp här några få gånger. Sedan försvann han, säger källor på försvarsdepartementet i Bagdad.

I Stockholm bekräftar Skatteverket uppgifterna om att Najah al-Shammari – som även kallas Najah al-Adli – är i Sverige. 

– Han har besökt Skatteverkets kontor i Solna och lämnat in en återvandringsanmälan. Anmälan lämnades in den 30 juni, säger en handläggare på Skatteverket till Expressen. 

Den 17 juli fick al-Shammari ett brev från Skatteverket med krav på kompletteringar. Handläggaren som har hand om ärendet bekräftar att ett brev med krav på kompletteringsuppgifter har gått ut till al-Shammaris adress i Stockholm.

– Det är ett pågående ärende. Vi kan inte säga mycket om det eftersom ärendet inte avslutat än, säger handläggaren Rickard Högkvist.

En släkting bekräftar för Expressen att al-Shammari just nu bor i Sverige.

Najah al-Shammari kom till Sverige under 2009 och ansökte om uppehållstillstånd i september samma år. Han fick permanent uppehållstillstånd 2011 och året därpå kom även hans fru och parets sex barn till Sverige. År 2015, efter fyra år i landet, blev Najah al-Shammari svensk medborgare. Han hade dessförinnan uppgett att han varit general i den irakiska armén.

Avgick när hela regeringen fick gå 

Våren 2016 stod Najah al-Shammari åtalad för att i åratal ha misshandlat och hotat fem personer, däribland minderåriga. Men åtalet lades ner, enligt uppgift till Expressen på grund av att de målsägande utsatts för påtryckningar från Irak.

Expressen tog i höstas kontakt med försvarsdepartementet i Bagdad för att få al-Shammari att kommentera uppgifterna. Då publicerade departementet ett pressmeddelande med hot om att stämma svenska medier:

”Medieplattformar och misstänkta sajter har kommit med fabricerade lögnaktiga nyheter [...]  i syfte att skada ministerns personliga och yrkesmässiga liv”, stod det bland annat.

Najah al-Shammari fick avgå när hela regeringen tvingades att avgå under press från de fredliga protesterna mot korruption i Irak. al-Shammari har sedan dess undvikit att svara på mediefrågor och även varit tillbakadragen från offentligheten.

December 2019: Så rapporterade Direkt med Niklas Svensson om den irakiske försvarsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.