Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Hultqvist: Vårt försvar måste bli större

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och Försvars konferens i Sälen: ”Armén måste bli större”.
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll under måndagen ett tal på den pågående försvarskonferensen i Sälen. I talet sade han bland annat att försvarets numerär måste öka. 

– Det innebär att antalet värnpliktiga måste öka. Vi ska gå mot att 8 000 värnpliktiga utbildas årligen senast 2025. 

När Folk och Försvars försvarskonferens i Sälen gick in på sin andra dag inleddes den med att försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade. Han började med att rikta ett tack till de svenska soldater och officerare som just nu tjänstgör i Irak.

– Jag har vid två tillfällen haft direkt kontakt med förbandet, för att få prata med dem direkt och höra deras bedömning av läget. Jag vill passa på att uttrycka min tacksamhet för deras tjänstgöring för Iraks och vår säkerhet. 

Därefter tog han bland annat upp regeringens ståndpunkter inför de försvarsförhandlingar som snart kommer att dra i gång. 

Peter Hultqvist: Armén måste bli större

Bland annat sa han att Försvarsmaktens numerär måste öka. 

– Särskilt gäller det armén, som måste bli större. Som jag sagt tidigare på den här scenen är kvantitet och en kvalitet. För att öka uthålligheten måste vi bli fler, sa han och fortsatte: 

– Det innebär att antalet värnpliktiga måste öka. Vi ska gå mot att 8 000 värnpliktiga utbildas årligen senast 2025. 

Åren innan värnplikten avskaffades 2010 gjorde 8 000 till 10 000 lumpen årligen. Enligt överbefälhavaren Micael Bydén var det år 2019 4 500 som gjorde värnplikten. Alltså behövs nästan en dubblering de närmaste åren. 

– Vi behöver bli ännu bättre på att attrahera och rekrytera personal, inte minst kvinnor, sade Micael Bydén i ett tal från scenen. 

Vidare sa Peter Hultqvist att armén även måste utvecklas mot nya uppgifter och att ett jägarregemente därmed ska öppna i Arvidsjaur. Satsningen på Gotland måste också förstärkas, menar han. Bland annat är det nödvändigt att en värnpliktsutbildning där.

Vilken av alla de nya satsningar du presenterat i dag är den enskilt viktigaste skulle du säga?  

– Alltihop hänger ihop i en helhet, man kan inte säga att det är en sak som löser saker och ting. Men numerärer är viktiga. Kvantitet är en kvalitet och ska vi växa i försvarsmakten är det naturligtvis viktigt att vi växer med antalet värnpliktiga och där vill vi gå upp till 8 000. 

Hur rimligt är det att vi klarar målet om 8 000 till 2025? 

– Det tror jag är väldigt rimligt. 

”En mycket stor satsning”

Under söndagen, i samband med att konferensen drog i gång, gick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut och krävde ytterligare nio miljarder till försvaret. Peter Hultqvist svarade genom en extrainsatt presskonferens där han uppgav att den planerade höjningen på 25 miljarder är enorm och att han ”inte förhandlar via talarstolen”. 

Även i talet valde Peter Hultqvist att trycka på storleken av summan som aviserats. 

– Det är en mycket stor satsning, som saknar motsvarighet sedan 1950-talets början. Som alla bör förstå är ökningen av sådant slag att plattformen är rejäl och stark, sa Peter Hultqvist. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.