Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsministern om ÖB:s krav på pengar

ÖB varnar för att försvarsmakten kan tvingas lägga ned en hel gren om man inte får mer pengar.

Men försvarsminister Karin Enström (M) är mycket förtegen om framtiden.

– Vi ska ha uppgifter och resurser i balans, var beskedet i "Raka svar".

Överbefälhavaren Sverker Göranson sa i förmiddags att han vill ha mer pengar till försvarsmakten, annars riskerar myndigheten att behöva lägga ned en hel försvarsgren – exempelvis marinen – efter 2015.

När Karin Enström intervjuades av Expressens reporter Niklas Svensson på tisdagen sa hon att hon kommer att tillsätta en försvarsberedning för att förbereda ett försvarsbeslut om hur försvarsmakten ska se ut. Hon kan dock inte svara på när den sjösätts.

– Vi måste noggrant göra en omvärldsanalys och avvägningar kring hur försvarsmakten på bästa sätt ska lösa sina uppgifter. Vi ska ha uppgifter och resurser i balans, säger Karin Enström.

Ska jag uppfatta det som att du inte heller utesluter att vi lägger ned en försvarsgren efter 2015?

– Vi ska komma ihåg att försvarsmakten inte får minskade resurser, cirka 40 miljarder kronor per år. Det bör man få en hel del försvarsförmåga för. Sedan ska vi självklart titta på hur det ser ut framöver, med tanke på hur omvärlden ser ut och uppgifterna.

Kan en av grenarna försvinna i framtiden?

– Det viktigaste för mig är att vi gör det här i god ordning, låter försvarsberedningen arbeta i lugn om ro, gör en omvärldsanalys, låter det utmynna i vad försvarsmakten ska kunna göra. Sedan ska de uppgifterna stämma överens med resurserna.

I slutet av sommaren håller regeringen budgetförhandlingar på Harpsund.

Kommer du att kräva mer pengar av finansminister Anders Borg?

– Det kan jag inte gå in på nu. Det får vi återkomma till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.