Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte spekulera i ett scenario där Sverige är i krig. Foto: Sven Lindwall
Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte spekulera i ett scenario där Sverige är i krig. Foto: Sven Lindwall

Försvarsministern om krigsrisken i Sverige

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist fick i riksdagen i dag frågor om risken för krig i Sverige.

– Jag vill inte spekulera i scenario eller sannolikhet, blev svaret.

Han vägrade samtidigt lova nya satsningar på försvaret:

– För mig är det prioritet att leverera det vi redan beslutat, och inte nya önskelistor.

För två veckor sedan kunde Expressen berätta att arméchefen, generalmajor Anders Brännström, anser att Sverige kan vara i krig inom några år.

I dag fick försvarsminister Peter Hultqvist frågor i riksdagen med anledning av detta.

KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson frågade i en interpellationsdebatt: Instämmer ministern i arméchefens bedömning ”att vi kan vara i krig inom några år”? Om så är fallet, finns det i så fall beslut och omprioriteringar som behöver göras?

Försvarsminister Peter Hultqvist valde då att citera ur beslutet om en ny försvarspolitisk inriktning som fattades av riksdagen redan förra sommaren.

– Jag kan inte ge mig in i spekulativa resonemang om hur krigsrisken ser ut om ett, två eller tre år.

Hultqvist: "Kommer att ha mycket arbete"

Försvarsministern fick också frågor om huruvida det är aktuellt att låta försvarsberedningen börja arbeta redan under 2016.

– Vi är en månad in i den nya försvarsbeslutsperioden. Det klokaste är om vi politiker nu ser till att stödja leverans av det som redan är beslutat, svarade Hultqvist.

– Vi kommer att ha mycket arbete framför oss för att klara av det som vi varit överens om i riksdagen. För mig är det prioritet att leverera det vi redan beslutat, och inte nya önskelistor.

Enligt KD:s Mikael Oscarsson understryker arméchefens uttalande om att Sverige kan vara i krig "inom några år" allvaret i dagens situation:

– Det är mer bråttom att få ordning på de brister vi har.

"Självklart ska vi ta problemen på allvar"

V-riksdagsledamoten Stig Henriksson slog i debatten fast att KD nu använder en "alarmistisk ton".

– Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan: Finns det aldrig något annat som ryms inom säkerhetspolitiska åtgärder än upprustning?

S-riksdagsledamoten Hillevi Larsson:

– Vi har lyckats hålla oss utanför krig i 200 år i Sverige. Det är inte första gången det är ett spänt läge i vårt närområde. Självklart ska vi ta problemen på allvar, och göra vad vi kan så att vårt försvar håller måttet. Men jag tror inte att vi skrämmer Ryssland genom att rusta upp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag