Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsministern om Bali: ”En nyttig idiot”

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: SVEN LINDWALL
Hanif Bali (M) försökte misskreditera journalisten Patrik Oksanen som skrivit om situationen för mänskliga rättigheter på Krimhalvön. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Hanif Bali (M) försökte misskreditera journalisten Patrik Oksanen som skrivit om situationen för mänskliga rättigheter på Krimhalvön. 

Nu går försvarsminister Peter Hultqvist ut och kritiserar Bali i Dagens Nyheter.  

– Anmärkningsvärt att en riksdagsledamot för Moderaterna blir en nyttig idiot i det sammanhanget, säger Hultqvist till tidningen. 

Det var i fredags som DN kunde avslöja att Utrikesdepartementet misstänkte att mejl mellan departementet och journalisten Patrik Oksanen avlyssnats av en främmande makt. 

Mejlväxlingen handlade om en intervju med människorättsaktivister på Krimhalvön. Kort efter att de skickats begärdes de ut av sajten Nyheter Idag som har nära kopplingar till Sverigedemokraterna. 

 

Peter Hultqvist kritiserar Hanif Bali

Efter det att Patrik Oksanen publicerat sin artikel gick den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali ut och ifrågasatte honom på Twitter.

Försvarsminister Peter Hultqvist går nu ut och kritiserar Hanif Bali.

– Anmärkningsvärt att en riksdagsledamot för Moderaterna blir en nyttig idiot i det sammanhanget, säger Hultqvist till DN.

Hanif Bali har medgivit att han fick mejlen direkt från Nyheter Idag. På Facebook har han bett om ursäkt för sitt agerande. 

Hanif Bali har bett om ursäkt

”I efterhand har jag förstått att det är vanligt att UD säljer in nyheter på detta sätt, det kände inte jag till och därför reagerade jag”, skriver Bali.

Samtidigt medger han att det var fel att publicera mejlen på Twitter. 

”En lärdom från detta är att jag måste vara mer kritisk när jag granskar material jag publicerar. Jag hoppas innerligen att ni kan förlåta mig för detta”, skriver Hanif Bali.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström har kallat Balis agerande "ytterst omdömeslöst". 

Expressen har sökt Hanif Bali, Tobias Billström och Peter Hultqvist. 

 

SD och Nyheter Idag

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth registrerade ursprungligen domännamnet Nyheter Idag. 

Den före detta SD:aren Chang Frick tog över det under valåret 2014. Frick har också varit kameraman åt SD.

Under SD-ledningens strid för att sparka ut ledningen för ungdomsförbundet SDU ur partiet våren 2015 så publicerade sajten vad som framställdes som bevis för SDU:arnas kopplingar till högerextrema så kallade identitärer - vilket var ett av skälen bakom uteslutningarna. Expressen kunde förra sommaren avslöja att Nyheter Idag i samma veva hade fakturerat partiet 30 000 kronor för “´Research identitärer´ Journalistisk arbete”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.