Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: SVEN LINDWALLFörsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: SVEN LINDWALL
Försvarsminister Peter Hultqvist.  Foto: SVEN LINDWALL
Hanif Bali (M) försökte misskreditera journalisten Patrik Oksanen som skrivit om situationen för mänskliga rättigheter på Krimhalvön. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENHanif Bali (M) försökte misskreditera journalisten Patrik Oksanen som skrivit om situationen för mänskliga rättigheter på Krimhalvön. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Hanif Bali (M) försökte misskreditera journalisten Patrik Oksanen som skrivit om situationen för mänskliga rättigheter på Krimhalvön.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Försvarsministern om Bali: ”En nyttig idiot”

Publicerad

Hanif Bali (M) försökte misskreditera journalisten Patrik Oksanen som skrivit om situationen för mänskliga rättigheter på Krimhalvön. 

Nu går försvarsminister Peter Hultqvist ut och kritiserar Bali i Dagens Nyheter.  

– Anmärkningsvärt att en riksdagsledamot för Moderaterna blir en nyttig idiot i det sammanhanget, säger Hultqvist till tidningen. 

Det var i fredags som DN kunde avslöja att Utrikesdepartementet misstänkte att mejl mellan departementet och journalisten Patrik Oksanen avlyssnats av en främmande makt. 

Mejlväxlingen handlade om en intervju med människorättsaktivister på Krimhalvön. Kort efter att de skickats begärdes de ut av sajten Nyheter Idag som har nära kopplingar till Sverigedemokraterna. 

 

Peter Hultqvist kritiserar Hanif Bali

Efter det att Patrik Oksanen publicerat sin artikel gick den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali ut och ifrågasatte honom på Twitter.

Försvarsminister Peter Hultqvist går nu ut och kritiserar Hanif Bali.

– Anmärkningsvärt att en riksdagsledamot för Moderaterna blir en nyttig idiot i det sammanhanget, säger Hultqvist till DN.

Hanif Bali har medgivit att han fick mejlen direkt från Nyheter Idag. På Facebook har han bett om ursäkt för sitt agerande. 

Hanif Bali har bett om ursäkt

”I efterhand har jag förstått att det är vanligt att UD säljer in nyheter på detta sätt, det kände inte jag till och därför reagerade jag”, skriver Bali.

Samtidigt medger han att det var fel att publicera mejlen på Twitter. 

”En lärdom från detta är att jag måste vara mer kritisk när jag granskar material jag publicerar. Jag hoppas innerligen att ni kan förlåta mig för detta”, skriver Hanif Bali.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström har kallat Balis agerande "ytterst omdömeslöst". 

Expressen har sökt Hanif Bali, Tobias Billström och Peter Hultqvist. 

 

SD och Nyheter Idag

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth registrerade ursprungligen domännamnet Nyheter Idag. 

Den före detta SD:aren Chang Frick tog över det under valåret 2014. Frick har också varit kameraman åt SD.

Under SD-ledningens strid för att sparka ut ledningen för ungdomsförbundet SDU ur partiet våren 2015 så publicerade sajten vad som framställdes som bevis för SDU:arnas kopplingar till högerextrema så kallade identitärer - vilket var ett av skälen bakom uteslutningarna. Expressen kunde förra sommaren avslöja att Nyheter Idag i samma veva hade fakturerat partiet 30 000 kronor för “´Research identitärer´ Journalistisk arbete”.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag