Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsministerns svar efter M:s krav

Expressens Karolina Skoglund om budkriget kring försvarsbudgeten.
Peter Hultqvist anländer till Folk och Försvar i Sälen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ulf Kristersson (M) talar på Folk och Försvar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

93 miljarder till försvaret 2025. Det är vad Moderaterna kräver för att kunna nå enighet med regeringen i försvarsförhandlingarna, sade Ulf Kristersson på söndagen. Bara timmar senare svarade försvarsminister Peter Hultqvist (S) genom att kalla till en extrainsatt presskonferens. 

– Jag bedriver inte förhandlingsverksamhet via talarstolen, sade Peter Hultqvist och betonade att det som ligger på bordet är en ökning på 25 miljarder. 

Under söndagen, i samband med att försvarskonferensen Folk och Försvar drog i gång i Sälen, gick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut och krävde att försvarsberedningens förslag finansieras fullt ut för att enighet med regeringen ska kunna nås. 

Med en ”finansiering fullt ut” syftar han till 1,5 procent av BNP – vilket enligt Ulf Kristersson skulle innebära 93 miljarder kronor 2025. 

– Sverige kan inte ännu en gång underfinansiera ett försvarsbeslut, sade han i sitt tal från scenen och fortsatte: 

– Dessutom måste själva resan dit trovärdiggöras. Vill regeringen nå enighet med oss ska vägen fram till 93 miljarder slås fast i årets vårbudget. Moderaterna kommer att göra det i vår egen budgetmotion. 

Peter Hultqvist (S): Bedriver inte förhandlingsverksamhet via talarstolen

Kort efter talet valde försvarsminister Peter Hultqvist (S) att kalla till en extrainsatt presskonferens. 

– Jag bedriver inte förhandlingsverksamhet via talarstolen. Det vi har är 25 miljarder i tillskott. Det är en 40-procentig ökning, sade han och betonade att man får se tillbaka till 50-talet för att se en ökning i sådana proportioner. 

Han fortsatte med att berätta att han inledningsvis har bjudit in samtliga partier till en ordentlig genomgång, vilket han beräknar ta ungefär en månad. 

– När det är gjort kommer att jag bjuda in till en förhandling. Jag stänger inte heller dörren för Moderaterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.