Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsministern försvarar soldat-löner

Försvarsminister Karin Enström (M).
Foto: Suvad Mrkonjic

Försvarsmakten har drabbats av massavhopp på grund av låga löner.

Men försvarsminister Karin Enström (M) tonar ned kritiken.

– Det viktigaste är att innehållet i verksamheten är bra, säger hon i SVT:s "Agenda".

Enligt SR Ekot finns det cirka 4 000 heltidsanställda soldater som i dag har minst 16 150 kronor i månaden i grundlön. Den låga lönen gör att många säger upp sig. Fram till den sista april hade 194 soldater slutat.

Många soldater kan inte ta banklån för att köpa bostad, och flera tvingas säga upp sig när de inte längre får sova på logementet från och med den 1 november, uppger "Agenda".

Är en grundlön

Försvarsminister Karin Enström säger som svar på kritiken att lönen är en fråga för arbetsmarknadens parter – och påpekar att de drygt 16 000 kronorna är en grundlön.

– Den lön man beskriver är den lön man får hemma på förbandet. När man är ute och tjänstgör i insatser, när man är i beredskap, har man betydligt högre lön, säger Karin Enström i "Agenda".

Försvarsministern menar att det viktiga är att försvarsmakten är en attraktiv arbetsgivare.

– Det viktigaste är att innehållet i verksamheten är bra, men sedan är det klart att villkor som lön och boende är viktigt.

Längre kontrakt

Enligt Enström har rekryteringen till Försvarsmakten gått över förväntan, med 14 sökande till varje plats under förra året.

– Nu ser vi tecken på att några av dem med korta kontrakt har slutat, kanske några fler än man väntat sig. Därför är det bra och välkommet att vi har fått en ny lagstiftning, så att de tidvis tjänstgörande får sina kontrakt betydligt längre. Det tror jag skapar en trygghet för de som nu börjar och genomför sin utbildning.

På frågan om staten är beredd att höja lönerna, svarar hon:

– Det är en fråga mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, men det ska upplevas som rimliga villkor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.