Klas Eksell, personaldirektör på Försvarsmakten, berättar att myndigheten aldrig kommer sluta arbeta med hbtq-frågor. Foto: FörsvarsmaktenKlas Eksell, personaldirektör på Försvarsmakten, berättar att myndigheten aldrig kommer sluta arbeta med hbtq-frågor. Foto: Försvarsmakten
Klas Eksell, personaldirektör på Försvarsmakten, berättar att myndigheten aldrig kommer sluta arbeta med hbtq-frågor. Foto: Försvarsmakten
Försvarsmakten övar på Gotland i samband med Almedalsveckan 2017. Foto: Sven LindwallFörsvarsmakten övar på Gotland i samband med Almedalsveckan 2017. Foto: Sven Lindwall
Försvarsmakten övar på Gotland i samband med Almedalsveckan 2017. Foto: Sven Lindwall

Försvarets motangrepp efter Pride-kritiken: "Vi ger aldrig upp"

Publicerad

På måndagen inleddes årets upplaga av Pridefestivalen i Stockholm. 

Försvarsmakten passade under förmiddagen på att slå ett slag för hbtq-frågor – men alla var inte glada över ställningstagandet:

"Ni ska vara krigare, har ni glömt det i regnbågsdimman?", frågade en upprörd person på Facebook.

Nu bemöter myndigheten kritiken:

– Vi ska spegla det samhälle som vi har i uppdrag att skydda, säger Klas Eksell, Försvarsmaktens personaldirektör.

Mellan den 31 juli och den 6 augusti firas Stockholm Pride i huvudstaden. 

Festivalen – som är Nordens största i sitt slag – har som syfte att synliggöra hbtq-frågor och "skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen", som det uttrycks på den officiella hemsidan.

Många företag, organisationer och myndigheter väljer att göra ställningstaganden i samband med Prideveckan, och under måndagsförmiddagen stämde Försvarsmakten in i kören – genom ett uppmärksammat inlägg på Facebook:

 

https://www.facebook.com/forsvarsmakten/photos/a.287926437898544.77072.124819254209264/1626723537352154/?type=3&theater

 

Bilden föreställer ett par kängor med regnbågsfärgade skosnören. Under den står en text som inleds med orden:

"Vi är beredda att gå hur långt som helst."

Inlägget handlar om att Försvarsmakten arbetar med att försvara alla människors rätt att leva hur de vill, som de vill och med vem de vill – men alla tycks inte hålla med.

Upprörda användare ryter till

I kommentarsfältet kritiserar vissa användare bilden och dess innebörd:

Här trodde jag i min enfald att Försvarsmaktens uppgift är att försvara nationen Sveriges gränser.
Regnbågsaktivism är totalitär, och det märks tydligt.
Detta med allas lika värde och att klä sig i färger blir för mycket. Alla är lika värda utan propagandan.

En annan användare anser att myndigheten har fastnat i "regnbågsdimman":

Foto: Facebook

En annan uttrycker tydligt vad hen tycker om kängorna med regnbågsfärgade snören:

Foto: Facebook

Många stöttar inlägget

Även om vissa reagerar på inlägget med ilska, uttrycker majoriteten av användarna – vissa av dem anställda på Försvarsmakten – sitt stöd för ställningstagandet:

Foto: Facebook

En användare menar att kritikerna är "kränkta män":

Foto: Facebook

En annan meddelar att hen kommer tjänstgöra i framtiden – och kritiserar de upprörda kommentarerna:

Foto: Facebook

En annan användare är tydlig med känslorna kring sin arbetsgivares ställningstagande:

Foto: Facebook

Försvarsmakten: "Vi ger inte upp"

Klas Eksell är personaldirektör på Försvarsmakten. Han uttrycker ingen större förvåning över de kommentarer som uttrycker sig negativt:

– Tyvärr ser vi, och det såg vi även förra året, att vi får sådana här reaktioner när vi tar ställning och kommunicerar med fokus på Pride. Men vi ger inte upp för det, berättar Klas.

Han säger att bilden i fråga är utformad för att skapa debatt, och berättar om myndighetens intensiva arbete för hbtq-frågor:

– Vi jobbar och sliter som fasen med de här frågorna. Vi deltar i Prideveckan och även i lokala varianter landet runt. Under många år har vi även deltagit i 'Pride Park', där vi har haft en monter med information om Försvarsmakten, säger Klas Eksell och fortsätter:

– Vi har också en väldigt bra relation med HOF, Homosexuella och bisexuella i Försvarsmakten. Det är en egen förening, men de samarbetar med Försvarsmakten.

Klas Eksell berättar att myndigheten aldrig kommer sluta arbeta med hbtq-frågor.Foto: Försvarsmakten

Klas Eksell uttrycker att alla människor ska känna sig välkomna i Försvarsmakten.

– Ska man kunna komma ut i Försvarsmakten? Ja, det är klar man ska kunna göra det. Man ska känna sig omhändertagen som alla andra. Att dölja saker skapar bara frustration, säger han och fortsätter:

– Vi ska spegla det samhälle som vi har i uppdrag att skydda.

Försvarsmakten övar på Tofta skjutfält, Gotland, september 2016.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tror du att de upprörda kommentarerna delvis beror på att militären fortfarande ses som en väldigt "macho" bransch?

– Absolut, så är det. Det är för många som har en 'machobild' av Försvarsmakten, både inifrån och utifrån. Men jag tycker att vi tar stora steg framåt, framför allt med våra unga soldater, säger Klas Eksell och fortsätter:

– Vårt uppdrag är att lösa situationer på bästa möjliga sätt. Sexuell läggning och hudfärg spelar ingen roll. Det handlar om att lösa uppgifter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag