Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvarsmakten: Visa att man är beväpnade

Ryska flottan tyckte att det finska forskningsfartyget kom för nära deras ubåtar – och skickade fram ett av sina superfartyg för att markera. Den bedömningen gör Försvarsmakten, som skickade upp flygvapnet vid tiden för incidenten i september. Foto: Peter Klaunzer / Epa / TT

Ryska flottan tyckte att det finska forskningsfartyget kom för nära deras ubåtar - och skickade fram ett av sina superfartyg för att markera.

Den bedömningen gör Försvarsmakten, som skickade upp flygvapnet vid tiden för incidenten i september.

– Man upplevde att fartyget förmodligen störde deras övningsverksamhet, säger Anders Grenstad, ställföreträdande insatschef vid Försvarsmakten.

Det var i september som två av Försvarsmaktens plan skickades upp för att spana på den incident som utspelade sig mellan Lettland och Gotland när en rysk korvett gjorde närmanden mot ett finskt forskningsfartyg på internationellt vatten.

En av anledningarna till att försvaret intresserade sig för händelsen var att man hade en helikopter med, säger Anders Grenstad, ställföreträdande insatschef vid Försvarsmakten.

– Vi vet att Ryssland hade övningsverksamhet som ligger mellan Gotland och Lettland, men deras övning pågick ett tag och då beslutade vi oss för att titta närmare på den, säger han.

Troligen en undervattensövning

Enligt Försvarsmakten var det förmodligen en undervattensövning som pågick, vilket kan förklara de tidigare observationerna om att ubåtar siktats nära forskningsskeppet Aranda.

– Vi märker att man vill ha sina övningar i fred och man vill i luften visa att man finns här och är beväpnade. Vi har sett en del aggressivt uppträdande som är annorlunda än andra år, säger Grenstad, som menar att närmandena mot det finska skeppet var en markering att de hade kommit för nära.